Vatandaşa Müjde: 18 Yaşını Dolduranlar Çalışmadan Emekli Oluyor!

Vatandaşa Müjde: 18 Yaşını Dolduranlar Çalışmadan Emekli Oluyor!

ABONE OL
26 Aralık 2022 21:06
Vatandaşa Müjde: 18 Yaşını Dolduranlar Çalışmadan Emekli Oluyor!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir işte çalışmadan isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirsiniz, evden sigorta primi ödemesi yaparak emekli olmak mümkün. İsteğe bağlı sigortalı nasıl olunur? Prim tutarı ne kadar? Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde… Sigortalı bir işte çalışıyorsanız isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirsiniz, isteğe bağlı sigortalı vatandaşlar SSK statüsünde daha erken emekli olabiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta başvurusunu kimler yapabilir merak konusu oldu işte detaylar…

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler 5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigortalı olacak şekilde çalışmayan ve sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden daha az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kanun doğrultusunda isteğe bağlı sigortalı olabilecekler. Bu imkandan 18 yaşını doldurmuş vatandaşlar yararlanabilirler.

2008 yılı öncesi SSK’ya tabi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen vatandaşlar Bağ-kur statüsünde emekli olacaklarının farkında değillerse daha çok prim öderler, daha çok primle birlikte daha geç emekli olurlar.

Başvurular Nereye Yapılacak?

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşlar isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile yaşadıkları ve ikamet ettikleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekir, yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşlar ise talep dilekçesi ile tekrar müracaat edebilirler.

İsteğe Bağlı sigortalı vatandaşlar SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olma imkanına sahip oluyorlar, SSK’lı vatandaşların emekli maaşları Bağ-kur’luların maaşına nazaran yüzde otuz oranında fark gösterir. SGK sisteminde birden fazla statüde çalışma mevcutsa son buluyor.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP