DOLAR

32,5681

0.09%
EURO

34,8082

-0.1%
ALTIN(gr)

2.495,21

0,45%
BİST 100

%
EYT’de Sondakika Gelişmesi! Uygulamaya Konulacak Hemen Emeklilik Başlayacak
  • Finans 365
  • Finans
  • EYT’de Sondakika Gelişmesi! Uygulamaya Konulacak Hemen Emeklilik Başlayacak

EYT’de Sondakika Gelişmesi! Uygulamaya Konulacak Hemen Emeklilik Başlayacak

Her geçen gün Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir gelişme yaşanıyor. Son gelen haberlere göre RYT için iki yeni formül bulundu. Bu yöntemlerin SGK sistemine entegre edilmesi halinde EYT haberi bekleyen milyonlarca vatandaş hemen emekli olabilecek. İşte EYT’lileri heyecanlandıran son dakika EYT haberi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:43
EYT’de Sondakika Gelişmesi! Uygulamaya Konulacak Hemen Emeklilik Başlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaklaşık 20 yıl aradan sonra emeklilikte yaşa takılanlar için ilk adımlar atılmaya başlandı. Daha önce hükümet ve EYT arasında sert rüzgarlar estiren söylemler yerini uzlaşmacı ve çözüm odaklı gelişmelere bıraktı. Bu yüzden EYT sorunu için önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Peki EYT sondakika gelişmeleri neler?

Yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde Türkiye’deki EYT sorununun çözülmesinde iki önemli formülde ortak kararlar alınmaya başlandığı gelen haberler arasında. Özellikle Finlandiya modelinin Türkiye SGK sistemi ile uyumlu olduğu görüşü söyleniyor. bu sistemde erken emeklilik tercihi bulunuyor ve günümüz sorunun çözümünde yardımcı olacak gibi görünüyor.

Finlandiya Modeli Nedir?

Finlandiya’ya emeklilik yaşı kadınlarda 65, erkeklerde ise 67 olarak uygulanıyor. Emekliliklerine 2 veya daha az süre kalan kişilerin istedikleri takdirde emeklilik yaşını beklemeden emekli maaşlarını alabiliyor. Sistemde emekliliğine 2 yada 3 yıl kalan vatandaşlar, erken emekli olmak istediklerini sosyal güvenlik kurumlarına başvurarak emekli olmak istediklerini bildiriyor. Ardından devlet emekli olacak kişiye emekli maaşının normal maaşlardan yüzde 2 yada üç oranında eksik ödeneceğini ve kalan emeklilik yaşına kadar bu şekilde maaş alacağını belirten formu imzalatıyor. Kabul eden kişi hemen emekli oluyor ve emeklilik yaşı devletin belirlediği sınıra ulaşana kadar düşük maaş almaya devam ediyor.

Finlandiya modeli emeklilik sisteminde emekli olduktan sonra emekli maaşını yükseltebil me imkanı bulunuyor. Emekli olan vatandaş belli bir süre prim ödemeye devam ederse emekli maaşı yükselebiliyor.

Türkiye’de uygulanması daha kolay olan bu yöntem de emeklilikte yaşa takılanlara kısa sürede çözüm oluşturabilecek bir sistem getirilmiş olabilir. EYT derneklerinin konuyla ilgili nasıl bir tutum sergileyeceği ve hükümetin konu hakkında bir açıklama yapması bekleniyor.

Zira geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Vedat Bilgin tarafından Cumhurbaşkanlığına EYT ile ilgili kapsamlı bir rapor sunulmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP