DOLAR

32,4963

-0.15%
EURO

34,9562

0.28%
ALTIN(gr)

2.433,25

0,43%
BİST 100

%
Özelleştirmeye Devlet Bakanı da Talip Oldu

Özelleştirmeye Devlet Bakanı da Talip Oldu

Son günlerde gündemde olan şeker fabrikalarının satılarak özelleştirilmesi ile ilgili olarak konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Devlet mutlaka Türkiye’nin çıkarlarını düşünerek hareket edecektir." şeklinde konuştu. Tarım ve Kredi Kooperatifleri üzerinden, ihale şartlarını sağladıkları takdirde satılan bazı fabrikaları almak istediklerini açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:43
Özelleştirmeye Devlet Bakanı da Talip Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şeker fabrikalarından 8 tane özel kooperatif bünyesinde, 25 tane de devlet elinde olduğunu söyleyen Bakan, özellerin 1 milyon ton şeker üretimi, devlet elindekilerin de 1 milyon 400 bin ton şeker üretimi yaptığını açıkladı. Daha sonra “Özel sektörle yarışmak zorundasınız devlet olarak.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Şeker ucuzlar mı?

Sektörde rekabet olması gerektiğini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Rekabetin olması lazım. Bana sorarsanız bütün şeker fabrikaları özelleştirilmesin mi? Hayır. Stratejik ürünlerde mutlaka ve mutlaka devletin regülasyon görevini yapması lazım.” ifadesini kullandı. Bakan, özelleştirme olduğunda daha fazla küspe üretileceğine, pancar ile uğraşan çiftçi sayısının artacağına ve fiyatların düşeceğine inandığını söyledi.

Peki, işçi hakları korunacak mı?

Şeker de fiyatların düşmesinin ülkeyi, Avrupa ile rekabet edebilir bir konuma getireceğini, bunun gerek çiftçiler ve gerekse ülkemiz için daha faydalı olacağını, özel sektörün her girdiği yerde olumlu çalışmalar yaptığını ifade eden Fakıbaba, “Ette, sütte, şekerde, buğdayda olsun devlet regülasyon görevini mutlaka yapmalıdır, her şeyi özel sektöre bırakmamalıdır.” şeklinde konuşmasını sürdürdü. Küspe de ise miktarın artacağını savunan Bakan, özelleştirilen fabrikaların yeterli kotaya sahip olacağını ve eğer fabrikaların bu kotaları kullanmaması halinde, kullanılmayan kotanın tekrar devlet fabrikalarına tahsis edileceğinin altını çizdi. Fabrikalarda çalışan işçilerin ise haklarının korunacağını, hiçbir şey olmayacağını kaydetti.

Nişasta bazlı şekere ihtiyaç azalacak

Fabrikaların kar durumunu bilmediğini ifade eden Fakıbaba, Tarım Bakanlığı’nın Tarım Kredi Kooperatifleri ile sürece dahil olacaklarını, şartları taşıdıkları takdirde birkaç fabrikayı satın almak istediklerini söyledi. Özelleştirme ile nişasta bazlı şekere olan talebin daha da azalacağını, özelleştirmenin zarar değil fayda getireceğini belirtti. Bakan Fakıbaba ihale ile ilgili, hali hazırda şartların incelendiğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP