DOLAR

32,3799

0.16%
EURO

34,9914

-0.28%
ALTIN(gr)

2.324,01

0,21%
BİST 100

%
Yerli Olarak Ürettiler! Dünya’da Kimsede Yok

Yerli Olarak Ürettiler! Dünya’da Kimsede Yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Demircan yaptıkları parçayla herkesi hayrete düşürdü. Öyle ki nano ve kompozit malzemeleri birleştirerek özel olarak üretilen malzemenin dünyanın en sağlam malzemelerinden biri olduğu belirtiliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:45
Yerli Olarak Ürettiler! Dünya’da Kimsede Yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Demircan ürettikleri malzeme hakkında bilgiler verdi. Demircan; nano ve kompozit malzemeleri birleştirerek özel yöntemler sayesinde dünyanın en sağlam malzemelerinden birini yaptıklarını belirtti. Bu alanda bir ilk olduğunu ve dünyada örneğinin olmadığını belirten Demircan’ın ilk olmanın gururunu yaşadıklarını cümlelerine ekledi.

YAKIT TASARRUFU PLANLANIYOR

Japonlardan edindiği deneyimleri Türkiye’de metel malzemeye göre daha fazla dayanıklı ve daha fazla hafif olan malzemeyi ürettiklerini belirten Doktor Demircan’ın Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nde birincilik ödülü de kazandığı görülüyor. Ayrıca bu malzemenin otomobil, uçak, uzay ve daha birçok farklı alanda kullanılabileceği belirtiliyor. Bu parçanın daha çok uçak, tren ve otomobil gibi çeşitli kaporta aksamlarında kullanılabileceği belirtiliyor. Parçanın hafif olmasıyla beraber kullanılan araçlara yakıt tasarrufunun sağlanması planlanıyor.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Bu konuda açıklamalarda bulunan Doktor Demircan; “Japonya’da doktora çalışmalarıma ve Türkiye’de bulunduğum süreler içerisinde edindiğim tüm bilgilere odaklanarak alt yapımızı geliştirdik. OMÜ Karadeniz İleri Teknolojiler OMÜ-Malzeme ve Yapı Araştırma Merkezinde (MAYMER) kompozit malzemeler laboratuvarımızı kurarak burada çalımalara hız verdik. Çevrenin kirliliğinin azaltılması için daha verimli çalışmalar yaptık ve araçların yükünü azaltacak hafif malzemelerin üretilmesi için gece, gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kompozit malzemeler 40 yıla yakın bir süredir kullanılmakta. Ama bizim tek farkımızın nano ve kompozit malzemeyi birleştirerek tek bir ürün ortaya çıkarmak ve Dünya üzerinde tek olmaktır. Örneği yok. Benzerleri yapılmış olabilir ancak bizim sunduğumuz şekliyle sunulduğunu görmedik. Malzememiz ayrıca paslanmaya karşı dayanıklı ve ömrü daha fazla.” dedi.

MİLLİ OTOMOBİLİMİZDE KULLANILABİLİR

Bu şekilde malzemelerin sayısının giderek artabileceğini ifade den Demircan; “Bu alanda tek olabiliriz ama rakiplerimizde olabilir bunun içi üretim yapmaya devam edeceğiz gerekirse farklı kaynaklardan fikir alacağız. Türkiye’de üretilebilecek milli otomobillerimizde yaptığımız bu malzemeleri kullanabiliriz dayanıklılık açısından bize fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP