DOLAR

32,3791

0.17%
EURO

35,0149

-0.22%
ALTIN(gr)

2.324,53

0,23%
BİST 100

%
Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kolesterol, insan vücut hücrelerinde bulunan mumsu yapıdaki yağlara denir. Kolesterol tüketilen hayvansal gıdalar ile karşılanır. Vücudumuzda da kolesterol üretilir. Bu haberimizde sizlere Kolesterol Hastalarının nasıl ve ne ile beslenmeleri gerektiğini anlatacağız

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:45
Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kolesterol, insan vücut hücrelerinde bulunan mumsu yapıdaki yağlara denir. Kolesterol tüketilen hayvansal gıdalar ile karşılanır. Vücudumuzda da kolesterol üretilir. Sindirim sistemimiz için oldukça gerekli olan kolesterol bitkisel ürünlerde çok az miktarda bulunur. Lipoprotein olarak adlandırılan ve kanımızda dolaşan kolesterol, yoğunluğuna ve işlevine göre ayrılır. HDL ve LDL olarak iyi ve kötü kolesterol olarak ikiye ayrılır. Kolesterol vücudumuzda dengeli miktarda bulunmadığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

1- Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL) : Kanda yüksek miktarda bulunur. Damarların iç yüzeyine yapışarak damarlarda plak oluşumuna neden olur. Damarlarda oluşan bu plaklar damar sertliğine damar çatlaklarına neden olur. Bu da kanın pıhtılaşma riskini de arttırır. LDL kötü kolesterol olarak adlandırılır. Kalp krizi ve felç riskini arttırır. LDL oranı doymuş trans yağların tüketimiyle yükselir.

2- Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein (HDL) : HDL iyi kolesterol olarak adlandırılır. LDL ile tam tersi etkilere sahiptir. HDL, kalp krizi riskini önler. Kalp ve damar sağlığını korur. HDL oranı, erkeklerde 40 mg/dL, kadınlarda ise 50 mg/dL altına inmesi durumunda kalp hastalılıkları riskinin yükseltir.

• Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

1- Kalp ve damar hastalıkları

2- Damar tıkanması

3- Kalp yetmezliği sorunu

4- Damarda plak oluşması

5- Bacaklarda şiddetli ağrı

6- Anjin (kalbe giden kan akışının azalması durumunda ortaya çıkan göğüs ağrısı)

7- El ve ayaklarda oluşan kabarcıklar

8- Göz çevresinde veya ciltte meydana gelen sarı lekeler

• Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterol, genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda kilo oranı, hareketsizlik, beslenme şekli ve sigara gibi kötü alışkanlıklar kolesterol seviyesinin yükseltir. Kolesterol çeşitli hastalıkların belirtisi olarak yükselebilir. Kolesterolün en önemli nedeni beslenme şeklidir. Vücudumuz kolesterolün %85’ini üretir, kalan %15’lik kısmı tükettiğimiz besinlerden karşılarız. Doymuş ve trans yağlar kötü kolesterolün yükselmesine neden olur. Şarküteri ürünler; cips, kızartma yemekleri, yumurta sarısı ve peynir gibi gıdalar kolesterolü olumsuz yönde etkiler. Kötü kolesterolü yüksek olan kişiler lifli gıdaların yanı sıra meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelidir. İlerleyen yaşlarda meydana gelen kolesterol kadınlarda özellikle menopoz döneminde çok sık görülür. Menopoz döneminde görülen kolesterol, menopoz döneminin bitmesiyle normale döner.

• Kolesterolü Düşüren Besin Grupları

1- Yulaf kepeği (günde 50-100 gr.)

2- Ceviz, fındık ve badem (günde 2-3 tane)

3- Keten tohumu (1-2 yemek kaşığı. Fazlası ishal ve gaz yapabilir)

4- Greyfurt, mandalina, portakal

5- Havuç

6- Ahududu

7- Üzüm

8- Domates

9- Yeşil ve siyah çay

10- Bakliyat ürünleri

• Kolesterolü Yükselten Besinler

1- Katı ve donmuş yağ

2- Kuzu eti

3- Hindistan cevizi yağı

4- Palmiye yağı

5- Sığır eti

6- Tereyağı

7- Krema

8- Margarin

9- Çerezler

10- Börek

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP