DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Dolar Neden Aniden Yükseldi? Yükselişin Sebebi Ne? Devam Edecek mi?
  • Finans 365
  • Finans
  • Dolar Neden Aniden Yükseldi? Yükselişin Sebebi Ne? Devam Edecek mi?

Dolar Neden Aniden Yükseldi? Yükselişin Sebebi Ne? Devam Edecek mi?

Dolar neden yükseliyor? Dolardaki ani yükselişin sebebi ne? Doların yükselişi devam edecek mi? Dün ve bugün ani sıçrayışlar sergileyen dolar fiyatlarından sonra herkes bu soruları sormaya başladı. İşte dolar fiyatları ilgili detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:46
Dolar Neden Aniden Yükseldi? Yükselişin Sebebi Ne? Devam Edecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolarda hareketli saatler yaşanıyor. Son günlerde yatay seyir izleyen dolar dün ve bugün adeta sıçrama yaptı. Herkes bu sıçramanın nedenlerini öğrenmeye çalışıyor. Uzmanların açıklamalarına göre 2 sebep var.

1. Sebep

TCMB’nin faizleri düşürmeye devam etmesi. Mevduat faiz gelirleri düşen yatırımcılar mevduatlardaki paralarını dolara çeviriyorlar. Aynı anda borsanında yükseliyor olması, mevduatlardan çekilen paraların bir kısmının Borsa İstanbul’a giriş yapması olarak gösteriliyor. Mevduat faizleri düşünce para dolar ve borsaya kaydı.

ABD’nin Yaptırım Tehdidi

TL reel faizinin azalması ve ABD ile ilişkilere yönelik endişelerle dün benzer para birimlerinden negatif ayrışırken, yükselişin sürdüğü dolar/TL bu sabah 5.89’un üzerinde hareket ediyor.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin küresel piyasalarda yarattığı iyimserliğe rağmen son dönemde artan jeopolitik endişeler TL’deki değer kaybını tetikleyen ana unsur olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede uzun bir süre belli bir bant aralığında hareket eden dolar/TL’de son günlerde yukarı eğilim gözleniyor.

ABD Senatosu Perşembe günü oybirliğiyle Ermenilerin 100 yıl önce soykırıma uğradıklarını tanıyan yasa tasarısını geçirdi. Bu adım Türkiye’nin tepkisini çekerken, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germiş oldu. Ancak ABD yönetimi, son olarak Senato tarafından onaylanan 1915 yılında Osmanlı Ermenilerinin öldürülmesini soykırım olarak tanınması kararıyla arasına mesafe koyarak olayı “toplu vahşet” olarak görmeye devam ettiğini bildirdi.

ABD yönetimi geçen hafta Senato’da kabul edilen tasarının ardından Türkiye’nin tepkisini hafifletmek için böyle bir adım atmış görünüyor. Zira Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin yaptırım kararı alması halinde Türkiye’deki ABD üslerinin kapatılabileceği yönünde bir açıklama yapmıştı. Analistler TCMB’nin faiz indirimlerinin ardından TL’nin sunduğu reel faizin benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalması nedeniyle reel faiz kalkanının aşındığı bir ortamda gündeme gelen ABD’nin yaptırım konusunun TL varlıkları olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Gelişmekte olan piyasalarda reel faizin genel olarak %2-5 arasında olduğu belirtilirken, Türkiye’nin reel faizi ise EM ortalamasının altında kalıyor.

Uzmanlar dolara yatırım yapmış olanları psikolojik 6.00 sınırı için uyarıyor.

Realizasyon gelebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP