Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Nereye Yapılır? 2021 Doğum Parası Yardımı

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Nereye Yapılır? 2021 Doğum Parası Yardımı

Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Doğum parası alabilmek için nereye başvuru yapılır? Doğum parası alabilmek için şartlar neler? 2021 yılı doğum yardımı ve doğum parası ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bu makalemizde derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:47
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Nereye Yapılır? 2021 Doğum Parası Yardımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet birçok alanda insanlara maddi yardımda bulunmaktadır. Bu yapılan yardımlardan biri de doğum yardımıdır. Doğum yardımı alabilmek için vatandaşların bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Doğum parası 2015 yılından itibaren annelere ödenen bir yardımdır. Anneler doğum parasını sadece bir kere alabilmektedirler. Ve alabilmeleri için de Türk vatandaşı ya da mavi kartlı olmaları gerekmektedir. Annenin sağ olmadığı durumda ise baba, şartları taşıması halinde doğum yardımını alabilmektedir.

Doğum Yardımı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı, doğum yapıldıktan sonraki herhangi bir zaman diliminde yapılabilmektedir. Herhangi bir zaman kısıtı bulunmamaktadır. Ebeveynlerin başvuru yapmadan önce ilk olarak bir nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekmektedir. Burada ebeveynler doğan bebeklerini kimlik paylaşım sistemine kaydettirirler. Kayıttan sonra ise doğum yardımı dilekçesini eksiksiz bir şekilde doldurarak başvuruyu sosyal hizmet merkezlerine ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Merkezlerine yaparlar. Başvurudan sonra ise başvuru için uygun görülenlere PTT aracılığı ile doğum yardımı yapılmaktadır. Doğum yardımı başvuru tarihinden sonraki ayın 25’inde yatmaktadır.

Doğum Parası Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı alabilmek için aranan ilk şart Türk vatandaşı olmak ya da mavi karta sahip olmaktır. Hem annenin hem babanın bu ilk şarta mutlaka sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda doğum yardımı başvuruları sadece 2015 yılından sonra çocuk sahibi olan ebeveynler tarafından yapabilmektedir. Daha önce doğan bebekler için doğum yardımı yapılamamaktadır. Anne ve babalar doğum yardımı başvurusunu ilk çocukları için yapıyorlar ise 300 TL, ikinci çocukları için yapıyorlarsa 400 TL ve üç ya da daha fazla çocuk için yapıyorlarsa 600 TL doğum yardımı alabilmektedirler.

Doğum Yardımı Başvurusu İptal Edilir mi?

Doğum yardımı için başvuruda bulunan kişiler daha sonra bu başvuruyu iptal edebilmektedirler. İptal etmek için ise başvuru dilekçesini verdikleri kuruma gitmeleri gerekmektedir. Doğum yardımı başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Merkezlerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır. Anne ve babalar bu iki kurumdan hangisine başvuruyu yaptılar ise yine bu kuruma giderek başvuruyu iptal edebilmektedir. İptal talebinden sonra ise kısa bir sürede doğum yardımı başvurusu kurum tarafından iptal edilmektedir. İptal edilen başvuru tekrarlanamamaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP