DOLAR

32,3162

0.2%
EURO

35,1419

0.02%
ALTIN(gr)

2.292,48

0,67%
BİST 100

%
Yeni İş Yeri Kuranlara Vergi Muafiyeti ve Prim Desteği

Yeni İş Yeri Kuranlara Vergi Muafiyeti ve Prim Desteği

Yeni iş yeri kuran gençlere devlet gelir vergisi desteği sağlıyor. Belirli bir yaşın altında olan gençler yeni bir iş yeri açtıklarında belirli bir süre gelir vergisinden muaf tutulacaklar. İşte devlet tarafından sağlanan o desteğe ilişkin bilgiler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:47
Yeni İş Yeri Kuranlara Vergi Muafiyeti ve Prim Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet tarafından sağlanan desteklerden biriside yeni iş yeri açan gençlere yönelik. 29 yaşın altında olan gençlerin 75 bin TL’ye kadar olan kazançlarından gelir vergisi alınmayacak. Bu vergi muafiyetine ilişkin ayrıntılar şu şekilde,

YENİ İŞ YERİ KURANLARA VERGİ MUAFİYETİ

Gençlerin çalışma hayatında olmalarını desteklemek amacıyla belirli bir rakama kadar gelir vergisi muafiyeti getirildi. Bu gençlere iki farklı destek sağlanırken ilk kez iş kurmuş olması gerekiyor. Bu gençlere Gelir Vergisi Kanunu ile vergi teşviki ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile prim teşviki veriliyor.

Bu teşvikler 10 Şubat 2016 tarihinden ticari, mesleki veya başka alanda faaliyet göstermesi nedeniyle adlarına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti çıkarılan genç girişimcilere uygulanıyor. Teşviklerden faydalanan gençlere ise 3 vergilendirme dönemi süresince gelir vergisi muafiyeti sağlanıyor. Ancak vergi muafiyeti yıllık 75 bin TL’lik gelire kadar sağlanıyor. 75 bin TL’ye kadar olan ki gelir vergisi tutarı da 17 bin 130 TL tutuyor. Yani bu teşviklerden faydalananlar bu tutar kadar tasarruf sağlıyorlar. 75 bin TL’nin üzerinde bir gelir elde edilirse vergi o fark üzerinden alınıyor.

Genç girişimcilerin hem vergi hem de sosyal güvenlik prim teşvikinden yararlanabilmesi için 4/b kapsamında, sigorta tescilinin ilk defa 1 Haziran 2018 tarihinden sonra yapılmış olması gerekiyor. Prim teşviki ile genç girişimciler yıllık 8 bin 400 TL tutarında ki prim ödemesinden de muaf oluyorlar.

Peki Başvurular Nasıl Yapılacak?

Vergi ve prim teşvikinden yararlanmak isteyen gençler öncelikle bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak “genç girişimcilerde kazanç istisnası” belgesi alacaklar. Bu belgeyi alan gençler daha sonra ise yine bağlı oldukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvuru yapacaklar.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP