DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Karadeniz’deki Keşif Sayesinde İthal Gaz Ucuzlayacak!

Karadeniz’deki Keşif Sayesinde İthal Gaz Ucuzlayacak!

Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Sektör Lideri Demirelli, Karadeniz’deki gaz keşfiyle birlikte ithal gazın ucuzlayabileceğini vurguladı, Karadeniz’deki bu keşif sayesinde cazip koşullu kontratların önünün açılacağını belirtti. Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde…

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:49
Karadeniz’deki Keşif Sayesinde İthal Gaz Ucuzlayacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğalgazla ilgili açıklamalarda bulunan Demirelli Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketiminin 45-50 milyar metreküp seviyesinde olduğunu ifade etti, bu metreküp miktarının yüzde doksan dokuzu ithal olarak ülkemize gelmekte, ithalatın çok büyük bir kısmı Rusya’dan alınmakta. Rusya’dan aldığımız gaz ithalatını azaltılması için adımlar atıldığını belirtti.

Konuyla ilgili Demirelli şu sözleri söyledi “Türkiye’nin enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların payının da artması gaza talebi azalttı, sıvılaştırılmış doğal gaz kullanımımızın artmasıyla Rus gazının toplam tüketimimiz içindeki oranı düştü, bu yıl açılışı yapılan TürkAkım boru hattıyla Rus gazı ilk kez Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor. Bu proje, Türkiye’nin rolü açısından önemliydi. 2018’de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ile Türkiye kaynak ülke ve güzergah çeşitlendirmesine çok büyük bir katkı sağladı, konuyla ilgili Demirelli şu sözleri söyledi;

“Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervi enerjide dışa bağımlılığımızı azaltma ve arz güvenliği açısından çok önemli bir gelişme. Makro ekonomik açıdan değerlendirdiğinde, cari açığın en önemli nedeninin enerji ithalatı olduğunu unutmamak gerekir. Geçen yıl enerji ithalatına harcanan tutar toplam 41 milyar dolar civarındayken bunun yaklaşık 12 milyar doları doğal gaz için ödenmişti.

Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde mevcut uzun dönem doğal gaz tedarik kontratlarının yenilenme sürecine gireceğimiz düşünüldüğünde, bu keşfin ülke olarak müzakere masasındaki etkinliğimizi artıracağına hiç şüphe yok. Türkiye’nin uzun dönem doğal gaz sözleşmeleri petrole endeksli fiyatlamalar içeriyor ve petrol fiyatlarındaki düşüş ancak gecikmeli olarak fiyatlara yansıyor. Avrupa’da ise fiyatlar arz talep dengesiyle oluşan mekanizmalarla belirleniyor. Gaz alım fiyatımız sözleşmelerimizdeki al ya da öde yükümlülüğü maddelerinin de etkisiyle Avrupa’da oluşan fiyatların üzerinde kalıyor.” Şeklinde ifadelerde bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP