Herhangi Bir İşte Çalışmadan, SGK, Bağkur Ödemeden Emekli Olabilirsiniz! İşte O Yöntem

Herhangi Bir İşte Çalışmadan, SGK, Bağkur Ödemeden Emekli Olabilirsiniz! İşte O Yöntem

Çalışmadan emekli olunabilir mi? Herhangi bir işte çalışmadan nasıl emekli olunabilir? İsteğe bağlı emeklilik sistemi nasıl işler? İsteğe bağlı sigorta yatırmak ne yapmak gerekir? Başvuru nereye yapılır? Başvuru esnasında istenen evraklar nelerdir? Bu sistemden kimler yararlanabilir? İsteğe bağlı emeklilik ve sigorta sistemi ile ilgili merak edilen tüm soruları başlıklar halinde derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:52
Herhangi Bir İşte Çalışmadan, SGK, Bağkur Ödemeden Emekli Olabilirsiniz! İşte O Yöntem
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsteğe bağlı emekli olma , yaşı ve koşulları hakkında düzenlemeler devlet tarafından belirlenir. Devlet bir aydan az çalışan kişilerin, ayın geri kalan prim tutarlarının kendilerince ödenmesine izin verir. Aynı zamanda hiç çalışmayan kişiler, devlet prim tutarını isteğe bağlı ödeyerek, emeklilik koşularından yararlanırlar. Bu uygulamada kişi kendi sigortasını, devlet üzerinden açıp, prim ödemesi yapar. Pirim ödemesini tamamlayanlar emeklilik olanağından faydalanır. Devlet yoluyla, isteğe bağlı emeklilik için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurulmaktadır. Müdürlüklere nüfus cüzdanı fotokopisi ile başvuru yapılır. Başvurusu onaylananlar sigorta prim tutarlarını ödeyip, emekli olurlar. İsteğe bağlı emeklilik şartlarını, başvuru yapabilecek kişilerin özelliklerini ve başvuru süreci detaylarını alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Emeklilik Başvurusu Kimler Yapabilir?

İsteğe bağlı emeklilik için başvuracaklar , 30 günlük çalışma primi ödemelerini kendileri yapmak isteyen kişilerdir. İsteğe bağlı emeklilik başvurusu yapabilecek kişiler, şu şekilde sıralanır:

  • Ev hanımları,
  • Ayda 30 gün çalışmayan, aylık eksik prim miktarını kendi ödemek isteyen kişiler.
  • TC vatandaşı olup her hangi bir işte çalışmayan, emekli olmak isteyen kişiler.
  • 18 yaşını doldurmuş ve kendi prim ödemelerini yapmak isteyen kişiler.

Bu sınıflardan birine dahil olunması halinde, isteğe bağlı emeklilik için başvuru yapılır. Başvurular Kişinin ikamet ettiği bölgenin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapılır. Başvuru için izlenecek adımları, prim ödeme yöntemini ve başvuru şartlarını, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Emeklilik İçin Prim Ödemesi

Tercihe bağlı emeklilik için pirim ödemesi , kişinin kendisi tarafından yapılmaktadır. Kişi her ay pirim ödemesini, sigorta hesabına yatırır. Prim ödemesi süresi tamamlandığında, emekli olur. Devlet yoluyla isteğe bağlı emeklilik için pirim ödemesi koşulları, şu şekilde sıralanır:

  • İsteğe bağlı sigorta primi kişinin kendisi tarafından ödenir.
  • Prim ödemesi tamamlandığında emeklilik maaşı alınmasına hak kazanılır.
  • Sigorta primi her ay düzenli olarak ödenmelidir.

Bu koşullar ile prim ödemesi yapılıp, ödemelerin tamamlanması ile emeklilik maaşından faydalanılır. İsteğe bağlı emeklilik başvurusu ve şartları hakkında detayları alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Emeklilik Başvurusu İçin Şartlar

İsteğe bağlı emeklilik müracaatı koşulları arasında 18 yaşını doldurmuş olmak yer almaktadır. İsteğe bağlı emeklilik için diğer şartlar, şu şekilde sıralanır:

  • İsteğe bağlı emeklilik için çalışmıyor olmak gerekmektedir.
  • Kişinin aylık sigorta primi eksizsiz ödeniyor ise isteğe bağlı emeklilik için başvuru yapılmaz.
  • İsteğe bağlı emeklilik için kadınların dönemsel olarak çalışılıyor olası veya ev hanımı olunması gerekmektedir.
  • İsteğe bağlı emeklilik başvurusu için ikamet edilen yerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.

Bu şartların sağlanması ile tercihe bağlı emeklilik başvurusu yapılır. Başvuru için izlenecek aşamaları ve evrakları, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Emeklilik Başvurusu Evrakları

İsteğe bağlı emeklilik başvurusu belgeleri , Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince kabul edilir. Başvurular bu kuruma yapılır. İsteğe bağlı emeklilik başvurusu için kuruma gidilirken, nüfus cüzdanı fotokopisi ve nüfus cüzdanı aslını götürmek gerekir. Bu belgeler ile başvuru yapılır. Bu emeklilik sigortası, çalışmayan kişilere yönelik bir uygulama olduğu için sigorta belgesi, maaş bordrosu gibi evraklar talep edilmemektedir. Başvuru yapacak kişinin çalışmıyor olması veya yaptığı uğraş üzerinden sigorta primi elde etmiyor olması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tercihe bağlı emeklilik müracaatı , kişinin ikamet ettiği yerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapılır. Devlet yoluyla isteğe bağlı emeklilik başvurusu için izlenecek adımlar, şu şekilde sıralanır:

  • İkamet edilen yerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat edilir.
  • Başvuruya gidilirken nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi götürülür.
  • İsteğe bağlı emeklilik başvuru formu doldurulup, imzalanır.
  • Formun işleme alınması ile cevaplanma süreci başlar.
  • Cevap hakkında bilgi, başvuru yapılan kurumdan takip edilir.
  • Başvuru onayı alanlar, prim ödemelerini kendileri yaparak, emeklilik koşullarından yararlanırlar.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP