DOLAR

32,3527

0.26%
EURO

35,1696

0.02%
ALTIN(gr)

2.304,37

1,19%
BİST 100

%
5 Yıl Şartı Getirildi Vatandaş O Ödemeyi Alamayacak Mı?

5 Yıl Şartı Getirildi Vatandaş O Ödemeyi Alamayacak Mı?

SGK girişi olan vatandaşlar vefat ettikleri taktirde yakınlarına ödeme yapılmasına ilişkin talimat ilgiler tarafından verildi. Buna göre 801 TL ödeme yapılacak. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:52
5 Yıl Şartı Getirildi Vatandaş O Ödemeyi Alamayacak Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenaze masrafları olarak bilinen ödemeler için yeniden düğmeye basıldı. SGK girişi olan kişiler vefat ettikten sonra cenazeyle ilgilenecek olan yakınların başvurması sonucu bu ödeme yapılır. Ödemede yararlanmak için ihtiyaç sahibi olmaktan ziyade ölen kişinin yakını olmak daha büyük önem arz ediyor. Ödeme hiyerarşisi ilgiler tarafından oluşturulmuş durumda. Buna göre ilk olarak ölen kişinin eşine ödeme yapılması gerekiyor. Başvur hakkı ve ödeme alma hakkı eşlere ait. Ancak eş ölmüşse ya da boşanma gibi bir durum söz konusu ise ödeme hakkı çocuklara geçer. Bu durum gaiplik için de geçerlidir. Ortada ödeme yapılacak bir eş yoksa çocuklar ödemeyi almaya hak kazanır.

Her Türlü Gaiplik Sonucu Etkiler

Ancakçocuklar da ölmüşse ya da gaipse veyahut soy bağının reddi sonucu çocuklarla ölen kişi arasında bağ kalmadıysa o zaman kişinin ana-babası ödemeye hak kazanır. Anne babanın yaşamaması veya yasal olarak anne baba olunmaması noktasında artık 2. Dereceden akrabalara kadar ödeme hakkı tanınır. Buralardan da sonuç çıkmazsa cenaze işlemleriyle ilgilenen kişi 801 TL ödeme alacaktır. Yapılan çalışmalar sonucu 5 yıllık hak düşürücü süre de getirilmiştir. Buna göre kişi öldükten sonra en az 5 yıol içinde cenaze parası için SGK’ya başvuruda bulunmalıdır. 5. Yılın sonunda hak düşürücü süre devreye girerek ilgili kişilerin cenaze parası alması engellenmiş olacaktır. Bu bağlamda kişilerin sürelere dikkat etmesi gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP