DOLAR

32,5533

0.02%
EURO

34,8819

-0.02%
ALTIN(gr)

2.428,81

-0,04%
BİST 100

%
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı, Dolar Düşüşe Geçti
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı, Dolar Düşüşe Geçti

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı, Dolar Düşüşe Geçti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı tamamlandı. Toplantıdan çıkan kararlar piyasada rahatlama yaratırken doların gerilemesini sağladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:55
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı, Dolar Düşüşe Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası Faiz Oranlarına Müdahale Etmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bu sene üçüncü kez düzenlenen olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmamasına karar verildi. Yapılan açıklamaya göre politika faizinde ve faiz koridorunda uygulanan faiz oranları korunurken geç likitide pencere faizi için ise 75 baz puan artışı yapılarak 13.50 seviyesi uygulamaya alındı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Açıklaması

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12,75’ten 13,5’e yükseltilmiştir.

Ekonomik Veriler Olumlu Kabul Edildi

Yapılan toplantı açıklamasında ekonomik verilerin olumlu olduğu dile getirilirken iktisadi faaliyetlerin gücünü korudu dile getirildi. İç talepte büyümenin devam etmesi, dış talepteki artış ve ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerin bu karardaki payı oldukça büyük oldu. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti önümüzdeki 5 gün içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Dolar Kuru Açıklama İle Geriledi

Yapılan açıklama ve faiz oranlarına müdahalede bulunulmaması TL’nin gücünü arttırırken dolar kurunda bir miktar gevşeme yaşandı. Açıklama yapılmadan önce dolar kuru 4,08 üzerinden işlem görürken açıklama metninin yayımlanmasından sonra 4,03 seviyesine kadar geriledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP