Prim Ödemeleri Toplu İade Edilecek! Sosyal Güvenlik Kurumu Az Önce Duyurdu!

Prim Ödemeleri Toplu İade Edilecek! Sosyal Güvenlik Kurumu Az Önce Duyurdu!

ABONE OL
24 Aralık 2022 22:16
Prim Ödemeleri Toplu İade Edilecek! Sosyal Güvenlik Kurumu Az Önce Duyurdu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaşın sosyal güvenlik sistemine önceden emekli olmak veya maaş bağlatmak amacıyla yatırdığı paralar, bu durumlar için yeterli gelmiyorsa ve emekli olamamış ya da maaş bağlatamamışsa yaşlılık toptan ödemesi adı altında SGK prim ödemelerini geri talep edebilecek. Başvuru yapan vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu ödenen paraları geri iade edecek! İşte detaylar..

Prim İadeleri Nasıl Yapılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu, daha önce emekli olmak ya da maaş bağlatmak amacıyla SGK ya ödeme yapanlara duyurdu. Önceden emeklilik veya maaş bağlatma amacıyla kuruma para ödeyerek prim satın alanların işlemleri gerçekleşmemişse, yaşlılık toptan ödemesi adı altında, SGK prim iadesinde bulunacak.

Prim İadesi Şartları Nelerdir?

SGK tarafına yatırılan emeklilik veya maaş prim ödemelerinin iadesi, yaşlılık toptan ödemesi adı altında yapılacağından, bu ödeme için aranan şartlar;

  • Çalışan erkek bireylerin 60 yaşını doldurmuş olması,
  • Çalışan kadın vatandaşların ise 58 yaşını doldurmuş olması,
  • Yapılan prim ödemelerinin emekli olmaya veya maaş bağlatmaya yetmemiş olmasıdır.

Bu şartlar sağlandığı takdirde, yaşlılık toptan ödemesi adı altında emekli olmak veya maaş bağlatmak amacıyla yatırılan tüm prim paraları Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilebilecektir.

Yaşlılık Toptan Ödemesi Nedir?

Çalışan vatandaşlardan, 2008 senesi öncesinde işe girenlerde 60 yaş, 2008 senesi sonrasında girenlerde 65 yaş şartı bulunmaktadır. Bu yaş sınırını geçen ve halen emekli olamamış ve maaşı bağlanmamış olan vatandaşlara sigorta primlerinin geri ödemesi, yaşlılık toptan ödemesi adı altında yapılır.

5510 sayılı kanunun 31. Maddesine bağlı olarak yaşlılık toptan ödemesi, kanunun 4/1(a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olan vatandaşlardan;

  • İşi bırakan, işyerini kapatan veya devir eden kişilerden,
  • Kadınlar için 58 yaş, erkekler için 60 yaş sınırını dolduran ancak yaşlı veya malul aylığı için hak kazanamayan sigortalılara yapılacaktır.

Bu şartlar altında, sigortalı vatandaşın emeklilik ihtimali olmadığı için sigortalı olan kişinin adına yatırılmış malullük, yaşlılık veya ölüm sigortası primlerinin tümünün sigortalıya geri ödenmesi talep edilirse, yaşlılık toptan ödemesi olarak verilmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP