Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Olur?

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Olur?

Kredi Kartı Yapılandırma Nasıl Olur? Kredi Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır? İhtiyacı olanlar derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:00
Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi kartı yapılandırma işlemi , borcun ödenememesi durumunda, bankanın müşterisine sağladığı bir kolaylıktır. Bu kapsamda banka, müşterisinden ödeme gününde ödeme yapılacağı taahhüdünü alarak, kredi kartı borcunu taksitlendirir. Kredi kartı yapılandırmak için, kartın ait olduğu banka ile görüşülmesi, bu kapsamda yapılacak işlemler için gerekli durumlarda teminat verilmesi gerekmektedir.

Kredi Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Kredi borcunu taksitlendirme işleminin yapılışı , ilgili bankaya başvurma şeklinde olmaktadır. Borcun mevcut olduğu bankanın dönemsel kampanyaları takip edilerek ya da direkt olarak banka ile görüşülerek kredi kartı borcu yapılandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bankalar, kendi kredi kartlarının borç yapılandırması konusunda, birbirinden farklı uygulamalara gidebilmektedir. Bu uygulamalar, teminat isteme, taksitlendirme, faiz oranlarını değiştirme şeklinde olabilmektedir. Ancak bankaların ortak özelliği,gelir durumunu temel ölçüt kabul etmeleridir. Bankalar, kredi kartı yapılandırma işleminde, gelir durumuna göre vadeyi ve faiz oranını değiştirebilmektedir. Kredi kartı borç yapılandırması 12, 24 ve 36 aylık vade seçenekleri ile yapılabilmektedir.

Kredi Kart Yapılandırmasının Borç Birleştirme Kredilerinden Farkı

Yapılandırma ile borç birleştirme arasındaki fark , kredi puanına bakılmamasıdır. Kredi puanının düşük olması durumunda da kredi kartı borcu taksitlendirilebilmekte iken, kredi borcu kapama işlemi, ancak kredi puanının yüksek olması halinde yapılır.

Kredi Borcu Yapılandırmada Faiz ve Ödeme Planı

Krediborcunun yapılandırılmasında uygulanacak ödeme planı , faizin değişken olduğunu ve vadelere göre değiştiğini göstermektedir. Bankadan bankaya değişen faiz oranları, takriben %1,39 ile %1,60 arasında değişiklik göstermektedir. Mevzuatta, kredi kartı borç yapılandırmasında uygulanacak en yüksek faiz, TCMB’nin açıkladığı akdi faiz olduğu söylenmektedir. 2019 itibariyle uygulanabilecek en yüksek faiz ise %2 olarak belirlenmiştir. Bu faiz, kredi kartının yapılandırılması halinde, kart ödemelerinde uygulanacak faiz oranıdır. Bunun yanı sıra uygulanacak gecikme faizi ise en fazla %2,40 olabilir.

10.000 TL Tutarında Kredi Kartı Borcu Yapılandırması

10.000 TL tutarındaki kredi borcunun örnek ödeme planı değişken faizlere göre şu şekilde olabilmektedir:

  • 10.000 TL borç için 36 ay vade yapılması halinde, aylık faiz miktarı yaklaşık olarak %1,39 olacaktır. Aylık taksiti 372 TL olacak kredi kartı yapılandırmasının toplam geri ödemesi 13.434 TL şeklinde olur.
  • 24 ay vade yapılacak kredi kartı yapılandırmasında aylık faiz oranı %1,49 olarak belirlenecektir. Bu kapsamda aylık ödemelerin tutarı 516 TL olurken, toplam geri ödeme 12.561 TL olarak belirlenir.
  • 12 ay vade yapılacak kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için aylık faiz oranı %1,56 olarak hesaplanır. Bu kapsamda aylık ödeme 938 TL olacak, toplam geri ödeme 11.310 TL olarak hesaplanacaktır.

Kredi Kartı Borcunu 60 Ay Vade İle Yapılandırmak

60ay vade ile kredi kartı borcunu taksitlendirmek için birden fazla borcun tek hesapla yapılandırılması gerekmektedir. Bu kapsamda kredi kartı borcuna ek konut veya ihtiyaç kredisi borcu gibi ikinci bir borcun varlığı gerekmektedir. Sadece kredi kartı borcunun yapılandırılmasının 60 ay vade ile yapılması mümkün değildir.

Birden fazla kredi ve kredi kartı borcunun tek hesapta birleştirilmesi durumunda yeni kredi açılışı yapılmaktadır. Bu kredi açılışında yeni faiz oranları ve aylık ödeme planları uygulanır. Bundan dolayı mevcut faizin üzerinde bir faiz oranı ile karşılaşılabilir. Çünkü mevcut durumda bir ödeme gecikmesi söz konusudur ve ödeme gecikmesi durumunda bankalar, yasal sınırda faiz kullanma hakkına sahiptir. Kredi kartı yapılandırmasını , diğer kredi borçlarını hesap içerisine karıştırmadan yaptırmak tavsiye edilir. Böylelikle yasal üst sınırda bulunan faizlerden kurtulmuş olunur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP