DOLAR

32,3693

0.15%
EURO

34,9967

-0.3%
ALTIN(gr)

2.325,00

0,25%
BİST 100

%
Ekonomide Tek Hesap Reformu Kapıda

Ekonomide Tek Hesap Reformu Kapıda

2 Nisan'da Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu, Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal'ın katılımı ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım başkanlığında toplanarak gerçekleştirildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:01
Ekonomide Tek Hesap Reformu Kapıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni yatırımların arttırılması, enflasyon ve faizin düşürülmesi için yeni paket hazırlığı yapıldığı bilgisi ise Sayın Başbakan tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Ayrıca tek hazine hesabının daha etkili kullanılması için adımlar atılacağı da ifade edildi.

Tek Hazine Hesabı ne anlam ifade ediyor?

Tek hazine hesabı 1972 ‘den 2007 yılına kadar uygulanmıştı. 2007 yılında yapılan düzenleme ile tek hazine hesabı yerine tek hazine cari hesabı yöntemine geçildi. Bu yöntemle hazinenin günlük ödeme listesinde bulunmayan bir ödemenin yapılmaması ve tahsil edilen gelirlerin plan dışı herhangi bir ödeme gerçekleşmeden hazineye aktarılması şeklindeydi. Son toplantıda sistemin daha etkin bir şekilde kullanılması gündeme alındı.

Faizler Düşecek

Tek hazine hesabı uygulamasındaki gelişmelerle beraber hazinenin güçlenmesi ve daha az borçlanmaya gidilmesi gündemde. Bu sayede faizlerin geriye çekilmesi hedeflenmekte. Tüm bu olumlu beklentilerin gerçekleşmesi için tek hesap üzerindeki çalışmalar hazine tarafından devam ettirilmekte. 2017 yılında 7,4 büyüme sağlayan Türkiye ekonomisinde en büyük karın bankalar tarafından sağlandığı ve kar artışının bir önceki yıla göre yüzde 31 daha fazla olduğu belirtilmişti. Bankaların faizleri geri çekmeleri gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları söz konusuydu.

Enflasyonla Mücadele

Hükümet atacağı adımlarda öncelikle yüksek faiz-enflasyon ilişkisi üzerinde durarak, tek hesap sistemi ile daha az borçlanma neticesinde daha düşük faiz oranlarının piyasa da yer alması ve enflasyonu düşürmeyi planlamakta. Ayrıca gıda fiyatlarındaki artışların enflasyonun artışındaki en önemli kalemlerden olduğu Merkez Bankası raporlarında yer almaktaydı. Özellikle kırmızı et ve süt fiyatlarındaki artışlar üzerinde de değerlendirmeler yapıldığı gelen bilgiler arasında yer almaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP