DOLAR

32,5741

0.02%
EURO

34,9249

0.04%
ALTIN(gr)

2.430,11

0,02%
BİST 100

%
Asgari Ücret Buna Göre 3500 TL Olmalı! O Kurum Açıkladı
  • Finans 365
  • Finans
  • Asgari Ücret Buna Göre 3500 TL Olmalı! O Kurum Açıkladı

Asgari Ücret Buna Göre 3500 TL Olmalı! O Kurum Açıkladı

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda ortalama büyüklükte bir ailenin, insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için insani geçim ücretinin (İGÜ) 2020 yılı için ne kadar olması gerektiği her yıl olduğu gibi 2020 yılı başında da açıklanacak. Yapılan araştırma sonucunda, insani geçim ücretinin ne olması gerektiğini açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:01
Asgari Ücret Buna Göre 3500 TL Olmalı! O Kurum Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) Tespit Komisyonu tarafından her yıl Aralık ayında yapmış olduğu araştırma ile Türkiye’nin farklı bölgelerdeki ailelerin geçinebilmesi için gerekli olan asgari ücret seviyesini tespit ediyor.

12 Farklı Bölge İçin Yapılıyor

2004 yılından beri Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) ismiyle İstanbul için İGİAD tarafından yapılan çalışma, 2014 yılında İGÜ olarak yenilenerek daha ileri yöntemlerin kullanılmasına gidildi. Bunun ardından İGÜ, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflamasında yer alan 12 farklı bölge için yapılmaya başlandı.

Söz konusu araştırma, orta büyüklükteki bir hanenin aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle başladı. Bu kapsamda ailenin, gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını kapsıyor.

Çalışana 2019’da 2,781 TL, 2020’de 3500 TL Civarı Verilmesi Gerekiyor Görünüyor (Reel Enflasyona Oranla)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul’daki bir çalışana ailesini geçindirebilmesi için asgari olarak aylık toplam 3.500 TL civarı verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu kapsamda yapılan araştırmaların ardından tespit edilen İGÜ rakamları, SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içerisine almıyor. İGİAD, söz konusu rakamı çalışana verilmesi gereken insani geçim ücreti tutarı olarak işverenlere bildiriyor. Söz konusu çalışmada her bölge için farklı ücretler belirleniyor. Bununla birlikte Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan İGÜ 2604 TL olarak kaydediliyor.

İGİAD, şuan yürürlükte olan asgari ücretin daha da yukarı çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

TÜİK İstatistiki Bölge Sınıflaması verilerine göre hesaplanan aylık insani geçim ücretleri şu şekilde hesaplandı:

Bu veriler 2019’a göre düzenlenmiş verilerdir. Bu yılın enflasyon oranı ile çarpıldığında 2020 rakamları elde ediliyor.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP