DOLAR

32,3225

0.21%
EURO

35,1344

-0.01%
ALTIN(gr)

2.299,38

0,98%
BİST 100

%
Ekonomideki Zayıf Seyir Sürüyor

Ekonomideki Zayıf Seyir Sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı işsizlik oranları ile Ekim ayı üretim endeksi verilerini paylaştı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:02
Ekonomideki Zayıf Seyir Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resesyon tartışmalarının arttığı son dönemde açıklanan herbir verinin önemi daha da artıyor. Açıklanan verilerden ekonominin ne yönde ilerlediğine, kötü gidişatın tersine dönmeye başlayıp başlamadığına dair çıkarımlarda bulunmak için makro göstergelerin işaret ettikleri önem arz ediyor. Yazımızda bugün açıklanan işsizlik oranları ve sanayi üretim endeksi bu gözle değerlendirilecektir.

İşgücü İstatistikleri

TÜİK tarafından açıklanan isthdam verilerine göre Eylül ayında işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artarak yüzde 11,4, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,7 puan artış göstererek yüzde 13,5 olarak gerçekleşti. Geçen bir yıllık dönemde gerek işsizlik gerekse tarım dışı işsizlik artış göstermiş. Son dönemdeki eğilimi incelemek ve bir önceki yıla göre değil de önceki aylara göre hareketleri analiz etmek için mevsimsellikten arındırılmış verilere bakmamız gerekiyor.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 0,3 puan artarak yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018 yılı Nisan ayında yüzde 9,6 ile son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı Eylül ayına kadarki 5 aylık dönemde toplamda yüzde 1,8 puan artış göstermiştir. İstihdamın yakın dönem verileri kötü bir ekonomik gidişata işaret etmektedir. Tarım dışı işsizlik oranlarında da benzer bir eğilim söz konusu. Nisan ayında 11,4 seviyesinde olan tarım dışı işsizlik 5 ay üst üste artış gösterek (toplamda 2,1 puan) yüzde 13,5 seviyesine ulaşmıştır.

Diyebilirsiniz ki Eylül ayı işsizlik oranları üçüncü çeyreğe dair bilgiler içeriyor ve biz zaten üçüncü çeyrek büyüme verilerini gördük, dolayısıyla gecikmeli açıklanan işsizlik oranlarının bilgi değeri pek fazla değil. Bu söyleme şöyle bir itirazım var. Her ne kadar açıklanan veri Eylül ayı verisi diye adlandırılsa da esasında işgücü istatistikleri üçer aylık dönemler için derlenir. Eylül ayı istatistikeleri Ağustos-Eylül-Ekim aylarında toplanan istatistiklerin ortalamasıdır. Bu sebeple açıklanan istihdam verileri Ekim ayına dair de bilgi içerdiği için yılın son çeyreğine ilişkin bilgiler de barındırır. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde, işsizlik istatistiklerinden yılın son çeyreğinde büyüme için olumsuz bir sinyal söz konusu olduğunu görüyoruz.

Sanayi Üretim Endeksi

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,0 oranında gerileme bekleyen piyasa beklentisinin altında gerçekleşerek yüzde 5,7 oranında daralmıştır. Geçtiğimiz ay ise sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında gerilmişti. Böylece, sanayi üretimi yıllık bazda 2 ay üst üste gerileme göstermiş oldu.

Mevsimsel etkilerden arındırdığımızda ise önümüze çıkan tablo daha karamsar. Ekim ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında gerilemiştir. Ağustos ve Eylül aylarında da gerileme göstermiş olan sanayi üretimi böylelikle 3 ay üste üste daralmıştır. Dördüncü çeyrekte ekonomik aktivitenin gücünü anlamak için Ekim ayını yani dördüncü çeyreğin ilk ayı verisini üçüncü çeyrek ortalaması ile kıyaslamamız gerekiyor. Bu kıyaslamada, Ekim ayı üretiminin üçüncü çeyrek ortalamasının yüzde 4,1 altında olduğunu görüyoruz.

Sanayi üretimi büyümesi ile GSYİH büyümesi oldukça yakın hareketler izlemektedir. Her iki büyümenin korelasyonu oldukça yüksektir. Bu durum, sanayi üretiminin gerek GSYİH içerisindeki payının azımsanmayacak boyutta olması gerekse de diğer GSYİH bileşenlerini doğrudan etkilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu çerçevede, sanayi üretiminin ortaya koyduğu olumsuz tablo son çeyrek için ekonomik görünümün zayıf olduğuna işaret etmektedir.

Sonuç olarak, gerek işgücü gerekse sanayi üretim verileri ekonomideki zayıf seyrin sürdüğünü göstermektedir.

Haber Kaynağı: Finans365.com / Kağan Taşlamaz

Her türlü soru görüş ve öneri için kagan.taslamaz@finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP