DOLAR

32,3303

0.24%
EURO

35,0937

-0.11%
ALTIN(gr)

2.296,83

0,86%
BİST 100

%
Ripple Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli?

Ripple Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli?

Ripple (XRP), hemen bütün para birimlerinin transferini saniye cinsinden çok kısa sürelerde gerçekleştirmeye odaklanmış bir ağdır. Transferler dünya üzerinde herhangi bir yere yapılabilir. Ripple altyapısı Western Union ve SWIFT gibi oluşumlara bir rakip.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:02
Ripple Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şu anda Ripple platformu çözümlerini bankalar üzerine yoğunlaştırmış ve para transferlerinin masrafsız ve hızlı gerçekleştirme iddiasındadır. Klasik manada dünya üzerinde bir yerden bir yere para transferleri hem masraflı hem de yavaş gerçekleşmektedir.

Eski devir kapanacak

Japonya’da bir kişi örnek olarak Kenya’ya para göndermek isteseydi, Japon Yeni’ni direk olarak Kenya Şilini’ne çeviremeyeceğimizden dolayı, önce Japon Yeni’ni dolara daha sonra elimizdeki doları Kenya Şilini’ne çevirmeliydik. Her bir çevirme işleminin maliyeti olacağından dolayı küresel çapta para transferleri masraflı olmaktadır. Ripple bu soruna çözüm getirmek için, her para biriminde karşılığı olacak şekilde kendini konumlandırarak para transferlerinin verimli ve etkin yapılabileceği bir köprü vazifesi görmek istiyor.

Bankaların gözdesi

Ülkemizde ve diğer ülkelerde Ripple kullanımı için anlaşma yapan birçok banka var ve bir manada kabul ediliyor. Ripple platformu üzerinden yapılan bir işlemde, banka ortalama 3,76 dolar kar edecek. Yapılan açıklamaya göre bankaların bir yıl içinde yaptığı işlem sayısının milyonları bulduğu gözetilirse, her bir bankanın karının göz ardı edilemeyeceği düşünülüyor.

Ripple ile anlaşma yapan bankalar arasında bulunan Standard Chartered, UniCredit, UBS, Reise Bank, Akbank, CBW Bank, Santander, Bank of America Merrill Lynch’in beklentisinin, maliyetleri düşürerek karlarını artırma olduğu için, Ripple gibi platformların geleceklerinin olumlu olacağı düşünülüyor. İşlemlerin 4 saniyenin altında gerçekleştirebilmesi ile hızına güvenen ve Visa’nın 1 saniyede gerçekleştirdiği işlem sayısını destekleyebilecekleri kanıtını sunan platformun değerinin artacağı konuşuluyor.

Peki olumsuz tarafı var mı?

Ripple işlemlerinin takip edilebilir olması bazı insanların olumsuz tepkisine neden oluyor. Ayrıca ilk çıkış amacı her insanın kullanabileceği bir platform iddiasından uzaklaşarak, bankalar gibi büyük ölçekli kurumsallara yönelmesi, hayal kırıklığına sebep oldu. Stellar’ın doğuşuna sebep, kişilerden ziyade kurumsallara olan bu yöneliş oldu. Diğer taraftan, XRP’lerin büyük bir oranı şirket elinde bulunmaktadır. Bu da dağıtık bir ağdan ziyade, merkezi bir yapıyı çağrıştırmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP