DOLAR

32,4878

-0.02%
EURO

35,0128

-0.09%
ALTIN(gr)

2.438,53

0,13%
BİST 100

%
Toplu İş Sözleşmesinde Beklenen Sona Gelindi

Toplu İş Sözleşmesinde Beklenen Sona Gelindi

Taşeron işçilerin tamamını etkileyen Toplu İş Sözleşmelerinde detaylar kesinleşmeye başlıyor. Sendikal değişimlerin kasım ayı ile yürürlüğe girmesiyle bu durumun kamu kurumlarını da etkilemesi bekleniyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:04
Toplu İş Sözleşmesinde Beklenen Sona Gelindi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sendikal Ayrılıklar Kapıda

Toplu iş sözleşmesi ile taşeron işçiler özlük haklarını elde edecekleri gibi ücretlerindeki artış miktarı da netleşecek. Taşeron işçilerin bir kısmı kamuya geçmeyi beklemektedir. Onların için de Toplu İş Sözleşmesinin hükümleri yakın tarihte uygulamaya geçecek. Normalde işler olan tek iş yeri tek sendika kavramı bu sözleşme ile ortadan kalkacağa benziyor. 700 bin üyeye sahip Hak –İş ise bundan en çok etkilenecek olan taraf. İş çevrelerinde konuşulan bir husus ise tek iş yeri tek sendika kavramının bu şekilde dağıtılmasının uygun olmadığı yönünde. Altta yatan diğer sorunlar çözülmeden diğer sendikalara işçi dağılımı yapmak sorunun üstünü örtmektir diyen bir görüşte sektörde mevcuttur. Toplu sözleşmelere ilişkin görüşmelerde konfederasyon katılımının olumsuz bir hava estirmeyeceği de düşünülüyor.

Taşeron işçilerin kamuya geçme serüveni 696 sayılı Kanunun içindeki kararname ile başladı. Ancak Kararname içindeki hükümler kademeli olarak uygulamaya kondu. Aynı kademeli sürecin şimdilerde de Toplu Sözleşme ve sendikal durumlar için uygulanacağı tahmin ediliyor. Özellikle pandemi ile beraber gündeme oturan kısa çalışma uygulamaları ile işçilerin para kazanması için sunulan beyannamelerin denetimsiz olması tepkilere yol açıyor. Bu husus hakkında yapılacak geriye dönük incelemelerin ise zaman kaybı olacağı düşünülerek sıradaki işlemlerin nizami yapılması tavsiye ediliyor. Z kuşağının ve kadınların durumları da değerlendirilmesi ile istihdam alanının daha da genişleyeceği düşünülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP