DOLAR

32,6122

0.38%
EURO

34,8483

0.31%
ALTIN(gr)

2.494,99

0,44%
BİST 100

%
Hurda Araç ÖTV İndirimi 2019 (Ne Kadar İndirim Veriliyor, Şartları Nelerdir?)

Hurda Araç ÖTV İndirimi 2019 (Ne Kadar İndirim Veriliyor, Şartları Nelerdir?)

Hurda araç vergi indirimi ne kadar, nasıl başvurulur, nasıl alınır?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:07
Hurda Araç ÖTV İndirimi 2019 (Ne Kadar İndirim Veriliyor, Şartları Nelerdir?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hurda araçlar için ÖTV indirim uygulaması, vatandaşların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesidir. Özellikle hurda aracı olan ve bundan faydalanmak isteyen kişiler; hangi araçların ÖTV indiriminden yararlanıp hangilerinin yararlanamayacağını öğrenmek için gelecek haberi beklemektedirler. Konya Genç Mali Müşavirliği Platformunda yapılan açıklamada 16 yaşından büyük ve hurdaya çıkmış araçların gerekli şartları sağlamaları koşulunda 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminden yararlanabileceğini açıklamıştır.

Hurda Araç ÖTV İndirimi Şartları

Hurda araçların ÖTV indiriminden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken şartlar, aracın modeli ve yılı göz önünde bulundurularak istenilen şartlardır. Buna göre, teşvik değerlendirmesi kapsamında kişinin sahip olduğu aracın yaşı, tescil belgesinde yazan yılı temel alınarak 1 yaşında olduğu kabul edilerek yapılır. Bu değerlendirmeye göre, 2018 yılı için 2003 model araçlar ve 2019 yılı için 2004 model araçların hurdaya çıkması durumunda ÖTV indiriminden yararlanabilecekleri belirtilmektedir.

ÖTV indiriminden faydalanmak için gereken diğer bir şart ise; eğer hurdaya çıkan araç kamyonet ise satın alınacak araçtan ÖTV indiriminin yapılabilmesi için yeni aracın da kamyonet tipi olması gerekmektedir. Ayrıca otomobiller için de yeni alınacak aracın motor silindir hacminin 600 santimetreküp veya daha altında olması gerektiği de madde kapsamında belirtilen şartlardan bir tanesidir. ÖTV indirim uygulamasından faydalanmak isteyen kişilerin bilmesi gereken diğer bir nokta ise hurdaya çıkan aracın motor hacminde hiçbir sınırlandırılmaya gidilmeyeceğidir. Yapılan bu düzenlemelerden yararlanma hakkı, sadece kendi adları üzerine araç kayıtlı olan kişileri kapsamaktadır.

ÖTV İndiriminden Ne Kadar İndirim Alınabilir?

ÖTV indirimi fiyatları, sahip olunan araçlara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, yeni alınacak bir aracın vergisiz fiyatı 46 bin lira ise teşvik değerlendirmesi kapsamında verilecek olan ÖTV indirimi 10 bin lira olacaktır. Eğer satın alınmak istenen aracın vergisiz fiyatı 46 bin ile 80 bin arasında ise yararlanılabilecek olan teşvik 8 bin lira civarında olmaktadır. Eğer aracın vergisiz fiyatı 80 bin liranın üzerinde ise alınacak ÖTV indirimi de 3 bin lira olacaktır. Bunların dışında ise kamyon, kamyonet, minibüs ve otobüs gibi araçlarda ÖTV karşılığına bakılmadan 10 bin liraya kadar indirim uygulanabilmektedir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP