DOLAR

32,3394

0.25%
EURO

35,1379

-0.02%
ALTIN(gr)

2.302,30

1,10%
BİST 100

%
Çocuk Başına 4099 Lira Maddi Yardım! Anneler Çocuk Yardımı Parasını Nasıl Alabilir?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Çocuk Başına 4099 Lira Maddi Yardım! Anneler Çocuk Yardımı Parasını Nasıl Alabilir?

Çocuk Başına 4099 Lira Maddi Yardım! Anneler Çocuk Yardımı Parasını Nasıl Alabilir?

Nüfus artışı ve bu artışa oranla ekonomik refahı arttırmaya yönelik devlet bir dizi teşvikler veriyor. Bu maddi yardımlardan her Türk vatandaşı yararlanabiliyor. Maddi yardımı almak için başvuru yapmak ve bazı şartların oluşmuş olması gerekiyor. Çocuk başına yardım alma şartları neler? İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:09
Çocuk Başına 4099 Lira Maddi Yardım! Anneler Çocuk Yardımı Parasını Nasıl Alabilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuk yardımı ya da doğum parası 15.05.2015 tarihinden itibaren dünyaya gelmiş olan çocuklar için, çocuğun bakımı ve ihtiyaçlarını karşılayacak olan aileye verilen maddi desteğin adıdır. Çocuk yardımı ya da doğum parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2015 yılından itibaren verilmektedir. Yapılan yardımın miktarı ve gerekli şartlar 2020 yılı itibari ile tekrar değerlendirilmiş ve gerekli görülen değişiklikler yapılarak bakanlık tarafından duyurulmuştur. Çocuk yardımı her aileye yalnızca bir sefere mahsus olmak üzere verilmektedir. Yardım, Bakanlık tarafından belirlenen miktarda ve belirlenen tarihlerde verilmekte ve bireyler tarafından PTT şubelerine yapılacak müracaat ile alınabilmektedir.

Çocuk Parası Nedir?

Çocuk parası ya da doğum parası 2015 yılından sonra canlı doğumu gerçekleşmiş olan çocuklar için devlet tarafından çocuğun bakım masraflarından bir kısmının karşılanması amacıyla verilen yardım parasının adıdır. Adına çocuk yardım parası veya doğum parası alınacak çocuğun kimlik kaydının oluşturulması veya kimlik sisteminde kaydının bulunuyor olması gerekir. Yapılacak olan başvuru sonrasında Bakanlık tarafından yapılacak olan incelemeler kapsamında ailenin ekonomik anlamda desteğe ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi ve çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamak için desteklenmesi gerektiğinin kararlaştırılmış olması gerekmektedir. Bu anlamda yapılan düzenlemelerle başvuru şartlarını görüntüleme işlemleri ve sonuç sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Gerçekleştirilecek bu işlemlerde e-devlet şifresi kullanılması gerektiğinden bu şifreye sahip olmayan bireyler PTT şubeleri aracılığıyla bu şifrelerini temin ederek sisteme giriş yapabilirler. Giriş yapıldıktan sonra ilgili bakanlık sayfası üzerinden sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Kimler Çocuk Parası Alabilir?

Çocuk yardımı almak için öncelikli şart bireyin canlı doğum gerçekleştirmesidir. Başarılı olan doğum sonrasında bireyin doğan çocuk için kimlik kaydını oluşturması gerekir. Kimlik kaydının oluşturulmasının ardından birey tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkezlerine ya da Sosyal Hizmetler il başkanlıklarına gönderilecek olan “ Çocuk yardımı başvuru belgesi” eksiksiz olarak doldurulmalı ve belge ıslak imzalı olmalıdır. Belge gönderimi kargo veya postalama yoluyla yapılmalıdır. Çocuk parası alabilecek kişiler şunlardır:

  • 2015 yılı sonrasında canlı doğum gerçekleştirmiş bireyler
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olan bireyler
  • Bakanlık tarafından söz konusu yardıma ihtiyacı olduğu onaylanan bireyler
  • Yaptıkları başvuru Bakanlık tarafından onaylanan bireyler

Bu şartları sağlayan bireyler için başvurunun tamamlanması ve onaylanmasını takip eden ilk ayın son haftası hafta içerisinde PTT şubelerine çocuk yardımı parası yatırılmaktadır. Yatırılan paranın takip eden iki ay içerisinde PTT şubelerinden alınması gerekmektedir. Aksi takdirde yardım parası bakanlık bünyesine geri gönderilmektedir.

Çocuk Parası Başvurusu

Çocuk parası başvurusu yapmak için bireylerin Bakanlık tarafından belirlenmiş olan bazı işlemleri gerçekleştirmiş olmaları gerekir. Sağlanması gereken işlemler şu şekildedir:

  • Canlı doğumu gerçekleştirilen çocuğun bakımının aile tarafından yapılıyor olması
  • Canlı doğumu gerçekleşen çocuğun kimlik kaydının bulunması
  • Çocuk Yardımı Başvuru Belgesinin eksiksiz ve doğru biçimde doldurulması
  • Başvuru belgesinin ilgili makama gönderen ödemeli şekilde postalanması
  • Başvuru belgesine çocuğun kimlik fotokopisi ve anne veya babanın kimlik fotokopisinin iliştirilmesi
  • Canlı doğumu gerçekleştiren annenin SGK kapsamında çalışıyor olması veya en az 120 günlük prim kaydının bulunması

Çocuk Yardımı Alma Şartları

Çocuk yardım parası alma şartları 2020 yılı itibari ile verilecek olan çocukyardımı nı almaya hak kazanan bireylerin sağlıyor olmaları gereken şartlardır. Belirlenen şartlar şu şekildedir:

  • Canlı doğumun 2015 yılı sonrasında gerçekleşmesi
  • Anne veya babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olması gerekmektedir.

Devlet annelere olan desteğini sürdürüyor. Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek sağlıyor. Üç çocukta destek 14 bin lirayı buluyor. Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek sağlıyor. Annenin eline, 300 ila 600 lira arasında değişen doğum yardımı, 202 lira süt parası, 4099 lira da rapor parası geçiyor. Doğum ödemelerinde başvuruda bulunan ve 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapmış annelerin, banka hesaplarına yatırılıyor. Anne sağ değilse, babanın da hesabına ödemeler yapılabiliyor.

Çocuk Başına 300 TL ile 600 TL Arası Maddi Yardım Devletten! Çocuk Parası Yardımı Çocuk yardımı ücretlerine 2021 yılı sonrası güncelleme gelmesi bekleniyor.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP