DOLAR

32,3279

0.23%
EURO

35,0528

-0.24%
ALTIN(gr)

2.282,11

0,22%
BİST 100

%
Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) İhracının Artıları ve Eksileri
  • Finans 365
  • Finans
  • Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) İhracının Artıları ve Eksileri

Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) İhracının Artıları ve Eksileri

3 kamu bankası ve 1 özel banka vadesi gelmemiş konut kredisi alacaklarını halka arz etmeyi planlıyor. Finans365.com olarak bu ihracın ayrıntılarını sizlere aktarıyoruz. Ayrıca söz konusu ihracı tüm yönleriyle değerlendiriyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:09
Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) İhracının Artıları ve Eksileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası ve Garanti Bankası’nın toplam 3 milyar 150 milyon liralık konut kredisi alacaklarını 7 Aralık 2018 tarihinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın sahip olduğu Varlık Finansman Fonu halka arz edecek. Öncelikle bu ihracın detaylarına bakıp daha sonra da bu ihracın artıları ve eksileri üzerinde değerlendirmelerde bulunacağız.

VDMK İhracının Detayları

3 kamu bankası ve 1 özel bankanın henüz vadesi dolmamış konut kredisi alacakları Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile halka arz edilecek. Yapılan açıklamalardan geleneksel VMDK’nın aksine Kalkınma Bankası İTMK’yı kendisi satın alıp sonra ihraç etmediğini, sadece tahvil arz işlemine aracılık ettiğini anlıyoruz. Başka deyişle, Türkiye Kalkınma Bankasının VDMK ihracından elde edilecek gelir bankalara aktarılacak.

Halkbank 1 milyar TL’lik ihracına 15 milyar TL, Ziraat Bankası 1 milyar TL ihraç karşılığında 14 milyar TL, Vakıfbank 1 milyar TL ihraca karşılık 13,2 milyar TL, son olarak Garanti Bankası 150 milyon TL ihraca karşılık 8,7 milyar TL’lik mortgage alacaklarını teminat olarak göstermiş durumda. Ayrıca, bu bankaların tahsili gecikmiş alacak oranları diğer bankalara göre daha düşük. Dolayısıyla, yapılan ihraçların güvenli bir yatırım aracı olduğu açık. Arz edilecek tahvilin yıllık bileşik faiz oranının ise yüzde 18,0 olacağı değerlendiriliyor.

VDMK İhracının Artı ve Eksileri

Global piyasalarda yapılan VDMK ihracının bankalara sağladığı en önemli avantajlar, banka alacaklarına ilişkin riskleri azaltmak ve nakit girdisi sağlamak. Peki, bankalar VDMK ile riski nasıl azaltıyor? Bankalar geleneksel ihraçlarda kredi alacaklarını bir yatırım bankasına satarlar ve yatırım bankası kendine bağlı bir şirket aracılığı ile bu alacakları menkul kıymetleştirerek halka ve yatırımcılara arz eder. Dolayısıyla, kredilerin geri ödenmeme riski yatırım bankasına devredilmiş olur. Ancak, bizim durumumuzda yatırım bankasına bir satış söz konusu değil. Böylece, bankaların riski devretmek gibi bir durumu da ortaya çıkmıyor. Hâlâ kredi geri ödenmeme riski bankaların omzunda.

Nakit tarafına gelecek olursak, konut kredilerinin vadesi oldukça yüksek. Bankalar yıllar içerisinde toplayacağı kredi alacaklarını tahvil ihracı şeklinde halka arz ederek nakit kaynağı elde edebiliyor. Böylece, hem yeni krediler açmak için bankaların ellerinde bir fon oluşuyor, hem de alacakları ile ödemeleri arasındaki vade uyumsuzluğu problemlerini hafifletmiş oluyorlar. Ayrıca, bankalar için alternatif fon kaynaklarından mevduatın faizi yüzde 24 civarında, Merkez Bankası’ndan alınan fonun maliyeti yine yüzde 24 civarında. Bu oranlara kıyasla, VDMK yüzde 18,0 ile daha düşük maliyetli bir borçlanma aracı. Böylece, daha düşük maliyetle borçlanabilen bankalar daha düşük faiz oranları ile kredi kullandırma imkanına sahip olabilecek. Dolayısıyla, VDMK ihracının asıl amacının bankaların kredi riskini dağıtmaktan ziyade bankaların fon bulmasını sağlamak ve bu fonu daha düşük maliyetle bulmak olduğu şeklinde değerlendirebiliriz.

VDMK ihracının eksi taraflarına değinecek olursak, yapılacak olan ihraç işleminde kredi alacakları yatırım bankasına satılmadığı için bankaların bilançolarında krediler durmaya devam edecek. Öte yandan, tahvil ihracı ile banka bilançosunun varlıklar kısmında nakit artışı (daha sonra kredi artışı) borçlar tarafında ise menkul kıymetler artışı görülecektir. Bu işlem dolayısıyla, hem bankaların kaldıraç oranları yükselecek hem de bankalar ihraçtan elde ettikleri parayı krediye dönüştürdüğü an M1 para tabanını artırmış olacaktır. Konkordato başvurularının her geçen gün arttığı ve büyümenin yavaşladığı bu dönemde kredi geri dönüşlerinde sıkıntı yaşanabilir. Yüksek kaldıraç oranlarıyla çalışan bankalar için geri dönüşlerin olmaması daha büyük bir risk. Ayrıca, enflasyonun yüksek seyri göz önünde bulundurulduğunda, para arzındaki artışlar enflasyon artışına neden olabilecektir.

Eğer amaç piyasa ve kredi faizlerinin ihraçlar yöntemiyle yapay bir şekilde düşürülmesini sağlamak ise bu durumda risk çok daha yüksek olur. Faizleri düşürmek için enflasyonu düşürmek gerekiyor. Enflasyon düşürülmeden dolaylı yöntemlerle yapılacak faiz düşüşü hem kalıcı olmaz hem de yurt dışı yatırımcılar tarafından inandırıcı bulunmaz.

Aslında, VDMK’nın taşıdığı riskler şu an için göz ardı edilebilir çünkü ihraç miktarı çok yüksek değil. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken konu iletişimin iyi yapılması. Tahvil ihracının hangi sebeple yapıldığı, devamının gelip gelmeyeceği, taşıdığı risklerin göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşılmalı. Zira, ekonomi politikalarının başarılı olmasının en önemli unsurlarından bir tanesi iletişimin iyi yapılması.

Güncel Finans Analizleri için bizleri takip edin.

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: Finans365.com / Kağan Taşlamaz

Her türlü soru görüş ve öneri için kagan.taslamaz@finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP