DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Çalışanların Beklediği Açıklama Sonunda Yapıldı Düşük Primle Tam Maaş Alınacak
  • Finans 365
  • Gündem
  • Çalışanların Beklediği Açıklama Sonunda Yapıldı Düşük Primle Tam Maaş Alınacak

Çalışanların Beklediği Açıklama Sonunda Yapıldı Düşük Primle Tam Maaş Alınacak

Kanun kapsamında işçi, esnaf ve çiftçinin maaşları hakkında yeni düzenlemelere gidiliyor. 3 başlık altında şekillenen düzenleme için net bir şey söylenmezken detaylar az da olsa konuşulmaya başlandı. Kadın çalışanların da düzenlemeye dahil olması ile düzenlemeye muhatap olanların sayısı arttı. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:09
Çalışanların Beklediği Açıklama Sonunda Yapıldı Düşük Primle Tam Maaş Alınacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzenlemeler Çalışan Lehine Yapılıyor

Düzenleme hakkında açıklama yapılmamasına rağmen kimleri nasıl kapsadığı konuşulmaya başlandı. Buna göre doğum yapan çalışanın doğum borçlanmasına ilişkin, maaş-emekli maaş dengesi ve işsizlik ödenekleri hususlarında çalışma yürütüldüğü gelen bilgiler arasında. Düzenlemelerin yasalaşması halinde çalışanların ve emekli olanların yüzleri gülecek. Halihazırda çalışanlar ise geçmişe dönük haklardan bu sayede yararlanabilecek. Özellikle sigorta başlamadan evvel borçlanma konusu birçok kadın çalışanı sıkıntıya sokuyor. 4A,4B,4C kapsamında olan kadınlar doğumla beraber borçlanma hakkına sahip. Borçlanma 6 yıl ile sınırlandırılmış. Ayrıca evvelden sigortalı olma şartı aranıyor.

Yapılacak düzenleme ile bu şartın ortadan kalkması öngörülüyor. Doğum sayısının kıstas olarak alınacağı belirtiliyor. İlk çocuğun doğumuyla beraber prim süreleri yatırılacak. Böylelikle erken emekliliğin yolu açılmış olacak. Bir diğer husus emekli maaşlarının normal maaşlarla denkleştirilmesi. Kişinin çalışma süresi uzunsa emekli maaşları da o nispette olacak. Maaşlar arası uçurumun da bu şekilde ortadan kalkması öngörülüyor. İşsizlik ödeneği ise bir diğer dosya. Eski zamana dönük borçlanmanın hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu şekilde emekliliği ertelenmeyeceği ve mümkünse emekli olunabileceği konuşulanlar arasında. İşsiz kalınan süreçte eğer maddi durum yerindeyse prim gün sayısı yatırılarak bu açık kapatılacak. Böylelikle işsiz vatandaş emekli olup maaş alabilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP