DOLAR

32,4742

-0.21%
EURO

34,9574

0.31%
ALTIN(gr)

2.433,45

0,44%
BİST 100

%
Avrupalılar Bayılıyor! Sadece Türkiye’de Yetişiyor…
  • Finans 365
  • Finans
  • Avrupalılar Bayılıyor! Sadece Türkiye’de Yetişiyor…

Avrupalılar Bayılıyor! Sadece Türkiye’de Yetişiyor…

Ülkemizde yetiştirilen birçok sebze ve meyve yurt dışına ihraç edilerek ekonomimize büyük katkılar sağlanıyor. Dünya genelindeki gıda pazarında önemli bir yere sahip olan ülkemiz, son dönemde bilinçli tarım konusunda büyük aşama kaydetmiş durumda.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:10
Avrupalılar Bayılıyor! Sadece Türkiye’de Yetişiyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kısa zaman öncesine kadar değerinin farkına varılamayan ve sadece ülkemiz iç pazarındaki ticaret havuzunda kendine yer bulabilen “Morel Mantarı” yani bir diğer adıyla “Kuzugöbeği Mantarı” artık yurt dışına ihraç ediliyor. Avrupalıların bayıldığı ve Özellikle Fransızlardan büyük talep gören bu sebze fiyatıyla da dudak uçaklatıyor. Öyle ki kilogram fiyatı bir çeyrek altınla eşdeğer.

Nerede Yetiştiriliyor?

Üretimi kolay olmayan ancak ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilebilen bu mantar çeşidi çoğunlukla Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki bilinçli üreticileriyle türk tarımına ve ekomisine hizmet etmeye devam ediyor. Kuzugöbeği mantarı çoğunlukla seracılıkla üretildiği gibi Şubat, Mart, Nisan aylarında ve ikinci yağmurların başladığı Eylül, Ekim aylarında bu bölgelerdeki ağaç diplerinden de toplanabiliyor.

Değeri Artıyor

Kuzugöbeği mantarının bu kadar pahalı olmasının en büyük sebeplerinden biri henüz yeterli sayıda üretim lokasyonu olmaması. Yani bu mantarın temin edilebildiği bölgelerde önceden üretim faaliyetleri kısıtlı. Tabiki tek neden bu değil. Kuzugöbeği mantarının sağlık açısından da birçok faydası var. Özellikle kan yapıcı etkisiyle kanser hastalarının tercih ettiği, içerisinde bulundurduğu kalsiyum, potasyum ve protein miktarıyla da yine vücut sağlığımız için çok önemli özellikler barındıran bir besin kaynağıdır. Ayrıca bu mantar fiyatı kurutulup bekletildikçe artıyor. Bu sebzeyi talep eden ülkeler özellikle kurutulmuş olarak talep ediyor.

Nerelerde Kullanılıyor?

Kuzugöbeği mantarı yeme – içme hizmeti veren işletmelerde çokça tercih ediliyor. Ülkemizdeki restoranlarda olduğu kadar yurtdışında, özellikle de fransız menülerinde bu sebzeye yer veriyor. Fransa’nın en lüks restoranlarından birine oturup da menüye bir göz atarsanız eğer, yüksek ihtimalle bu mantarla yapılan yemekler bulmanız çok büyük bir olasılık. Fransa’da Kuzugöbeği’nin bulunduğu bir yemeğin küçük bir porsiyonu 50 Euro civarında.

İsviçre, Danimarka ve Norveç’te ise ilaç sanaayiinde kullanılıyor. Semt pazarlarında kilosu çok düşük fiyatlardan satılan Kuzugöbeği mantarının ihraç fiyatı ise 400 Euro’ya kadar ulaşıyor. Ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olan bu besinden ihracatçılar yıllık 200 milyon Euro döviz girdisi sağlıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP