DOLAR

32,3624

0.13%
EURO

35,0311

-0.15%
ALTIN(gr)

2.324,01

0,21%
BİST 100

%
Elektrik Fiyatlarına Yeni Bir Zam Daha Gelecek! (Eğer Böyle Giderse)
  • Finans 365
  • Gündem
  • Elektrik Fiyatlarına Yeni Bir Zam Daha Gelecek! (Eğer Böyle Giderse)

Elektrik Fiyatlarına Yeni Bir Zam Daha Gelecek! (Eğer Böyle Giderse)

Uzun yılların ardından, Türkiye'nin en kurak kışlarından birini geçirdiği ifade ediliyor. Bu yıl kış aylarının kurak geçmesi elektrik fiyatlarını arttıracak. Eğer kuraklık devam ederse, elektrik fiyatlarına yeni zammın yapılması kesin gözüyle bakılıyor. Kuraklıktan kaynaklı olarak, Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajlara gelen su seviyesi yüzde 26,5 oranında azaldı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:15
Elektrik Fiyatlarına Yeni Bir Zam Daha Gelecek! (Eğer Böyle Giderse)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl kış aylarının kurak geçmesi durumunda elektrik fiyatlarını arttıracak. Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajlara gelen su seviyesi yüzde 26,5 oranında azalma gözlemlendi. Bundan kaynaklı olarak suya dayalı elektrik üretiminde kısıtlamaya gidildi.

Kuraklık devam ederse elektrik gazdan üretilecek ve bu durumda da elektrik fiyatlarında artış yapılacak.

Sudan 4, Gazdan 20 Kuruşa Elektrik Üretiliyor

Sudan üretilen elektrik 4 kuruş iken, gazdan üretilen elektrik en az 20 kuruş olarak hesaplanıyor. Bundan kaynaklı olarak da kış ayları kurak gitmeye devam ederse elektrik fiyatlarına zam uygulanması bekleniyor.

Uzun yılların ardından, Türkiye en kurak kışlarından birini geçiriyor. Bundan kaynaklı olarak da Türkiye’nin en önemli barajları olan Keban, Karakaya ve Atatürk’te su seviyelerinde düşme gerçekleşti. Bununla birlikte, barajlardaki su miktarını korumak için suya dayalı elektrik üretiminde kısıtlamaya gidilirken, doğalgazın payı arttırıldı.

Elektriğe Zam Kapıda

Enerji sektörü uzmanları konuya ilişkin yapmış oldukları açıklamalarında, bu yıl gazdan daha çok elektrik üretilmesine ve piyasada elektrik fiyatlarının yükselmesine kesin gözüyle baktıklarını belirtti.

46,6 Milyar Metreküpe Düştü

Gazete Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, kuraklık verilere de net olarak yansıyor. 2016 yılında barajlara, 63.7 milyar metreküp su girerken, 2017 yılında ise bu oran yüzde 26.5 seviyelerinde azalma kaydederek, 46.6 milyar metreküpe düştü. Bu gerilemeden kaynaklı olarak, su ile üretilen elektrik planlamasında da etki gösterdi.

Kısılmaya Gidilebilirdi

Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan söz konusu duruma ilişkin yapmış olduğu açıklamasında, Kasım – Aralık 2018 döneminde birim elektrik maliyetlerini azaltmak için barajlardan yüksek miktarda elektrik üretildiğini vurguladı. Doğan, bu dönemde barajlardan üretilen elektrik üretiminin kısılmasına gidilmesi gerektiğini aktardı.

Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan ayrıca, sudan birim elektrik üretim maliyetinin 4 kuruş, doğalgazdan üretim maliyetinin 20-21 kuruş olduğunu da ifade etti.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP