DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Milyonlarca Emeklinin Dikkat Etmesi Gereken Ödeme!

Milyonlarca Emeklinin Dikkat Etmesi Gereken Ödeme!

Emekli maaşının düşmesine sebep olan bu ödemeyi yapmayın. Emeklilikte yüksek maaş alayım derken, aylığınız düşmesin. Emekli aylığınızın düşmemesi için yapmanız gerekenleri araştırdık. İşte sonuçlar…

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:16
Milyonlarca Emeklinin Dikkat Etmesi Gereken Ödeme!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nasıl Emekli Oluyoruz

Emekli olmak için önemli olan şartlardan bir tanesi sigorta başlangıç tarihi ve yaş şartını doldurduktan sonra; geriye sadece belirli gün sayısında prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. Eğer çalışma imkanı kalmamışsa ve ödenen primler emeklilik şartlarını sağlayamıyorsa; askerlik, doğum veya yurtdışı borçlanması imkanıyla geriye dönük prim ödemesi yapılmasına imkan tanınıyor. Ancak sağlanan prim ödemesi seçeneklerine karşın hale primlerini tamamlayamayan çalışanlar bulunuyor. SGK’ya ödenen bu primlerinin boşa gittiğini düşünmemek gerekiyor. Çünkü SGK ödenen primlerin iade edilmesini sağlıyor.

Ödenen Primler Nasıl Geri Alınır?

Prim ödemelerinin toplu bir şekilde, nakit olarak yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler yasayla belirlenmiştir.

  • Emekli yaşı gelmesine rağmen prim gününü tamamlayamadıkları için emekliliği hak edemeyen vatandaşlar kendi adına yatan primleri geri alabilir.
  • Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışanlar için ödenen primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırını aşıyorsa; fazla olan parayı SGK’ dan geri alınabilir.
  • Üst limit; günlük olarak brüt asgari ücretin otuzda birinin 7,5 katıdır. Belirlenen sınırı aşan miktarı işçi SGK’ dan geri alabilir.

Prim iadeleri kişinin SGK’ ya dilekçe ile başvurusu sonucu yapılan incelemeler sonrası yapılıyor. 2008 yılından önce hem kendileri hem de işverenlerin primleri, 2008 yılından sonra ise yalnızca çalışanların primleri geri ödenir. BAĞ-KUR’lular için tarihe bakılmadan ödedikleri tüm primler geri verilir. GSS ve yapılan doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanmaları için yapılan geriye dönük prim ödemeleri iade edilmez.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP