DOLAR

32,5462

-0.01%
EURO

34,8314

-0.11%
ALTIN(gr)

2.426,57

-0,13%
BİST 100

%
Yeni Tahsilat Yöntemi ile Çek Ödemeleri Nasıl Yapılacak?
  • Finans 365
  • Finans
  • Yeni Tahsilat Yöntemi ile Çek Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Yeni Tahsilat Yöntemi ile Çek Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Yeni tahsilat yöntemi ile ticarette yeni bir dönem başlıyor. Artık tüm işletmeler blokede beklemekte olan POS alacakları vasıtasıyla kişi ve kurumlar için ödeme yapabilecekler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:18
Yeni Tahsilat Yöntemi ile Çek Ödemeleri Nasıl Yapılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

80 Gün ile Dünyada İlk Sıradayız

Ticarette tahsilatların pürüzsüz bir şekilde yapılabilmesi, ekonomik sistemin rayında ilerlemesi için gereken en önemli unsurlardan biridir. Kurum ve kişilerin alacaklarını tahsil ederken sorunsuz bir şekilde bu işlemin giderilmesi veya bu işlem için gereken sürenin kısaltılması gibi etkenler, ekonomi piyasalarının rahatlamasına ve para akışının devamlılığının sağlanmasına pozitif yönlü etkide bulunacak olan unsurlardır. Bu konuda yapılan araştırmalara göre Türk şirketlerinin alacaklarını tahsil edebilmeleri için gereken ortalama süre 80 gün olarak hesaplanmıştır ve bu 80 günlük süre, dünyanın en uzun alacak tahsil etme süresidir. Dahası, inşaat başta olmak üzere, kağıt, ilaç, teknoloji gibi önde gelen sektörlerde gerçekleşmekte olan ödemeler 3 aydan uzun sürebilmektedir.

435 Bin Çek Karşılıksız Çıktı

Halihazırda piyasada en çok kullanılan tahsilat yöntemi çek sistemidir. Bu yöntem sayesinde tahsilatlar kısa sürede gerçekleştirilebilme potansiyeline kavuşuyor. Fakat karşılıksız çıkan çekler yüzünden çek sisteminin itibarı da sarsılmış durumda. 2017 yılında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından hazırlanan çek raporu, 2017 yılı içerisinde toplam 17 milyar TL değerinde 435 bin çekin karşılıksız çıktığını gözler önüne serdi. Bu problemi ortadan kaldırabilmek adına çalışmalar başlatan Yapı Kredi Bankası, piyasadaki tahsilat hızını artırmak ve mağduriyeti sonlandırabilecek olan yeni bir alternatif tahsilat yöntemi geliştirdi.

Dünyada Bir İlk

Yeni alternatif tahsilat yöntemi olan POS Avans firmalara, blokede beklemekte olan POS alacaklarını kurum ve kişilere yapacakları ödemeler için kullanabilme fırsatı sunuyor. Ödeme bekleyen POS Avans kullanıcıları, blokede bekleyen tutarın tamamı veya bir kısmı ile vade tarihini beklemeksizin farklı kişi veya kurumlara transfer edebiliyorlar ya da bu tutarı nakde dönüştürebiliyorlar. Bu sayede piyasada kesintilere uğrayan ve tıkanmalara yol açan alacak problemi de bir nebze giderilmiş oluyor. Son olarak, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan POS Avans sisteminin Yapı Kredi tarafından geliştirildiğini tekrar hatırlatmakta da yarar var.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP