DOLAR

32,3660

0.14%
EURO

34,9772

-0.3%
ALTIN(gr)

2.324,13

0,21%
BİST 100

%
En Büyük Zam İstanbul’daki Hangi Tünele Geldi?

En Büyük Zam İstanbul’daki Hangi Tünele Geldi?

2018 ile beraber İstanbul trafiğinin kalbi olan tünellere de zam geldi. Peki en büyük zam hangi tünele geldi? İstanbul tünelleri arasında zam şampiyonu Avrasya Tüneli oldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:20
En Büyük Zam İstanbul’daki Hangi Tünele Geldi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni senenin girmesi ile birlikte zamlar gelmeye başladı. Ancak senenin en büyük zammı iki tüneli bağlamakta olan Avrasya tüneline geldi.

Tünele Kaç Değerinde Bir Zam Gerçekleştirildi?

İki kıtayı bağlamakta olan tünel zam konusunda birinci sıraya oturdu. Tünel ilk açıldığı zamanlarda dört dolar artı yüzde on sekiz değerinde bir KDV ile geçiş olacağını açıkladı. Tünel hizmete yirmi Aralık iki bin on altı yılında girdi. İki kıtayı bağlamakta olan bu en kısa yolun on beş liralık geçiş ücreti bu ücret nedeni ile fazla eleştirildi. Ancak henüz bu eleştiriler bitmeden açılmasının ardından enflasyondan kaynaklanan fiyat farkı da eklenerek on altı lira gibi bir değere yükseldi. Açıldığı günden itibaren sürekli olarak zam haberleri ile gündeme oturan tünel yeni yılın girmesi ile birlikte bir zam daha aldı. Yirmi beş nokta altı değerindeki zam ile birlikte otomobiller için geçiş ücreti yirmi bir liraya yükseldi. Bu ücreti duyan vatandaş fiyata isyan etti.

Zam İle İlgili Ulaştırma Bakanı Ne Söyledi?

Yapılan zammın üzerinden daha bir gün geçmeden Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’dan açıklama geldi. Bakan tünele yapılan zam oranının düşürüldüğünü ve geçiş ücretinin on dokuz lira iki kuruşa indirildiği yönünde bir açıklama yaptı. Bakan açıklamasında zam konusunun Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile konuşulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada ücretin düşme sebebinin devletin kendisinin aldığı yüzde on sekizlik KDV’den fedakarlık yaptığını ve KDV’nin yüzde sekiz oranında alınacağını açıkladı. Ancak yapılmakta olan bu KDV indirimini vatandaş kendisi yapıyor olmaktadır. Çünkü KDV’nin düşürülmesi demek yapılacak olan hastane ya da okuldan fedakarlık yapılması anlamına geliyor. Çünkü alınan KDV’ler ile okul ya da hastane yapılmaktadır.

Üçüncü Köprüden Alınan KDV Değeri Ne Kadar?

Otoyol kullanımları dışında üçüncü köprüden alınan geçiş ücretlerinde otomobillerden on üç lira değerinde bir ücret alınmaktadır. Alınmakta olan bu ücret içerisinde KDV oranı yüzde sekiz olarak alınmaktadır. Aynı zamanda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü geçiş ücretlerinde de yüzde sekizlik bir KDV uygulanmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP