DOLAR

32,6009

0.38%
EURO

34,8724

0.39%
ALTIN(gr)

2.493,96

0,40%
BİST 100

%
Çinli Dev Banka Kanal İstanbul İçin Hazırlıklarını Son Sürat Sürdürüyor
  • Finans 365
  • Finans
  • Çinli Dev Banka Kanal İstanbul İçin Hazırlıklarını Son Sürat Sürdürüyor

Çinli Dev Banka Kanal İstanbul İçin Hazırlıklarını Son Sürat Sürdürüyor

Erkem İmamoğlu bugün yapmış olduğu açıklamada Kanal İstanbul projesinin finansman sorunu var dedi ama Çin'in en büyük bankası hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. ICBC Turkey konsorsiyum faaliyetlerini yönetmek için yer bakıyor. İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:21
Çinli Dev Banka Kanal İstanbul İçin Hazırlıklarını Son Sürat Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kanal İstanbul projesi için itirazlar ve tartışmalar sürerken, cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun’ un Çince olarak paylaştığı Kanal İstanbul videosu, Çin medyasında geniş yer buldu. Çin’ in en büyük gazetelerinden People’s Daily ‘Türk Hükümeti, Kanal İstanbul projesinin uygulanmasını hızlandırdı’ başlığıyla haber yaptı. China Daily gazetesi, Çinli yatırımcıların süreci yakından takip ettiğini belirterek, projeden övgüyle bahsetti. Çin’ in ekonomi portalı Hexun’da, “Kanal İstanbul projesi, dünyadaki diğer benzer projeler gibi ekonomik kalkınmaya da yardımcı olacak ve İstanbul’ un denizcilik tarihindeki ticaret merkezi konumunu güçlendirecek” şeklinde ifadelerde bulundu.

Çinliler’ in tarih boyunca fırsat olarak gördüğü ve almadan döndüğü bir şey neredeyse olmamış. Ekonomideki çalkantıları fırsat bilen Çinli bankalar, finans ve inşaat firmaları bir süredir gözünü Kanal İstanbul projesine dikti. Çinlilerin daha önce projeyi alma karşılığında Türkiye’ ye 30 milyar dolarlık döviz getirme teklifinde bulundukları iddia edilmişti. Toplamda da 65 milyar dolarlık yatırım vaadinde bulundukları belirtilmişti. Hatta 30 milyar dolarlık sıcak parayı Türkiye’ ye hemen transfer edip, bankacılık sistemine mevduat olarak sokma taahhüdünde bulundukları iddialar arasında. Proje ile ABD ve Rus firmaların da ilgi gösterdiği belirtilse de İletişim Başkanı’ nın son paylaştığı video Çinliler’ e ışık yakılmış olduğunun ilk sinyali olarak değerlendirilebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın Çinliler ile arasının her zaman iyi olduğu bilinmekte. Yılların yılan hikayesine dönüşen ha satıldı ha satılacak Tekstilbank’ ın Çinli dünya devi ICBC’ ye satışına aracılık ettiği söylentiler arasındaydı.

Çinliler Türkiye’ de altyapı, madencilik ve enerjinin yanı sıra sigorta ve perakende sektörleriyle ilgileniyor. Türkiye’ ye ilgi gösteren Çinli şirketler arasında ülkenin lokomotif şirketlerinden China Life Insurance, China Merchants Holdings ve Alibaba bulunuyor.

Çinli’ nin Türkiye ilgisinin ilki, birkaç ay önce ICBC Turkey, Zincirlikuyu’ da 235 bin metrekare inşaat alanlı İstanbul Tower 205 Projesini 594 milyon dolar karşılında alarak göstermiş oldu.

Gelelim Kanal İstanbul projesine; Çin’ in en büyük bankalarından biri olan ICBC, ICBC Turkey olarak bankacılık, yatırım finansmanına aracılık işlerinde çok rahat aracılık edebileceği gibi Türkiye’ ye yatırım yapmaya hazır Çinli diğer firmalara danışmanlık, aracılık ve konsorsiyum faaliyetlerinde bulunabilecek pozisyondadır. Nitekim Kanal İstanbul projesi için bir konsorsiyum şirketi kurmak üzere olduğu, bu iş için İstanbul Maslak-Levent güzergahında konumlanacakları söylentiler arasında. Bu durumda Kanal İstanbul Projesinin kredi finansmanını yeni kurulacak şirket üstünden ICBC’ nin fonlayacak olması muhtemeldir.

Türkiye’ye yeni giren her yabancı banka ilk önce mevduat toplamak için reklam yapar. ICBC asla böyle bir sey yapma ihtiyacı duymadı. Neden? Çünkü onlar Türkiye’ de büyük projelere finansman sağlamak peşindeler, mevduat toplamak değil!

Büyük yatırımcıların, Borsa İstanbul’da ICBCT koduyla işlem gören ICBC-TURKEY BANK hisselerinde pozisyon almaya başladığı borsa kulislerinde konuşuluyor. Hisselerde son günlerde yukarı yönlü hareketin başlama sebebi olarak bu gelişme gösteriliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP