DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Kadınlarda Emeklilik Yaşı Düştü! Bu İddiayı Güncel Mevzuata Göre Cevapladık
  • Finans 365
  • Gündem
  • Kadınlarda Emeklilik Yaşı Düştü! Bu İddiayı Güncel Mevzuata Göre Cevapladık

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Düştü! Bu İddiayı Güncel Mevzuata Göre Cevapladık

Kadınlarda emeklilik yaşı düştü mü? Dün bir takım sosyal medya hesaplarında kadınlarda emeklilik yaşının düştüğüne dair haberler paylaşıldı. Bizlerde yürürlükte olan güncel mevzuata göre doğruları bilgilendirmek adına kadınların emeklilik yaşı ile ilgili doğruları uzmanlara sorarak derledik. İşte gerçekler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:22
Kadınlarda Emeklilik Yaşı Düştü! Bu İddiayı Güncel Mevzuata Göre Cevapladık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınlarda emeklilik yaşı kanunlar tarafından belirlenmiştir. Kadınlarda emeklilik hizmeti bilindiği gibi erkeklerden farklıdır. Kadın vatandaşlar, erkek vatandaşlara göre daha az çalışmaktadır ve hizmet süreleri daha çabuk dolmaktadır.

Günümüz şartlarında sadece çalışan kadınlar değil kendisini evine, çocuklarına adamış bayanlarda emeklilik hizmetinden faydalanmaktadır. Dışarıdan sigorta ödemesi yapan bayanlar da emekli olma hakkına sahiptir. Kadınlara emekli hakkı için oldukça fazla seçenek sunulmaktadır. Doğum borçlanması hakkı bu fırsatların en önemlilerindendir. Yazımında kadınlar emeklilik yaşı ile ilgili merak edilen bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

3600 Prim Günü Kapsamında Kadınların Emeklilik Şartları Nelerdir?

3600 prim kadınlarda emeklilik şartları emekli olmak isteyen fakat 3600 gün prim şartlarını merak eden kadın vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir. SGK tarafından belirlenen 3600 prim şartları:

  • Sigorta giriş tarihi 2002 yılından önce olanlar 15 yıllık hizmet süresinden sonra 3600 günlük prim ödemesini yaparlarsa 50 yaşında emekli olabilir.
  • Sigorta giriş tarihi 2002-2005 yılları arasındakiler 15 yıllık süreden sonra 3600 günlük prim ödemesini yaparlarsa 52 yaşında emekli olma hakkına sahip olabilir.
  • Sigorta giriş tarihi 2005-2008 arasında olan vatandaşlar 15 yıllık hizmet süresinden sonra 3600 günlük prim ödemesini yaparlarsa 54 yaşında emekli olabilir.
  • Sigorta giriş tarihi 2009-2011 tarihi arasında olan vatandaşlar 15 yıllık hizmet süresinden sonra 3600 günlük prim ödemesini yaparlarsa 56 yaşında emekli olabilir.
  • Sigorta giriş tarihi 2011 yılından sonra olan kadınlar 15 yıllık hizmet süresini doldurunca 3600 günlük tutarı tamamlayıp 58 yaşında emekli olabilir.

3600 prim günü konusu şu an ülkemizdeki en önemli konulardan biridir ve tartışılmaktadır. Yukarıdaki şartların herhangi birisine sahip kadınlar bu bilgilerden yararlanabilir.

Kadınların Kademeli Sisteme Göre Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Kadınların kademeli sistem emeklilik yaşı özellikle devlet kurumlarında çalışan ve emekli olmak isteyen kadınlar tarafından merak edilmektedir. Kadınlarda emeklilik kapsamında kademeli sistem durumu biraz farklıdır. Resmi kurumlardan alınan bilgilere göre sağlanması gereken şartlar:

  • Sigorta girişi 1981 yılından önce olan kadınlar 5000 prim süresi dolduğunda 38 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
  • Sigorta girişi 1984-1985 yılları arasında olan kadınlar 5000 prim süresi dolduğunda 41 yaşında emekli olabilir.
  • Sigorta girişi 1999-2008 yılından olan kadınlar 5000 prim süresi dolduğunda 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kademeli sistemde çalışan kadınların 20 yıllık hizmet süresini doldurması gereklidir. 20 yılı doldurmadan emeklilik başvurusu yapılmamaktadır.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kadınlar emeklilik yaşı hesaplamak için E-devlet uygulaması kullanılabilir. T.C kimlik numarası ve şifre ile sisteme girildiğinde sorgulama işlemi yapılabilir. Arama kısmına “emeklilik yaşı” seçilip, çalışılan hizmet kolu girildiğinde emeklilik yaşı otomatik olarak çıkmaktadır. Yaklaşık 10 dakika içinde emeklilik yaşını öğrenebilirsiniz.

SGK Üzerinden Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?

SGK kadınlar için emekli yaşı hesaplama işlemi için SGK resmi internet sitesine girilmelidir. Burada yer alan cinsiyet seçeneğinde mutlaka “Kadın” seçeneği seçilmelidir. SGK’nın istediği bilgilerin tamamı girildikten sonra emeklilik yaşı sorgulama işlemi kolaylıkla yapılmalıdır.

E-Devlet Üzerinden Sigorta Koluna Göre Emeklilik Sorgulaması Yapılır Mı?

Kadınlar için E-devlet emeklilik yaşı sorgulama işlemi için bütün sigorta kollarının seçenekleri mevcuttur. Kadınlarda emeklilik hizmeti kapsamında E-devlet uygulamasına girildiğinde çalışılan sigorta koluna göre yaş öğrenilebilir.

4/A, 4/B ve 4/C sigorta kolları için kadınlarda emeklilik yaşı farklılık göstermektedir. Emekli olma yaşını öğrenmek isteyen kadınların E-devlet uygulamasına girmeleri yeterli olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP