2020 Çeyiz Yardımı Ne Kadar, Para Almak İçin Şartları Neler?

2020 Çeyiz Yardımı Ne Kadar, Para Almak İçin Şartları Neler?

Çeyiz yardımından kimler yararlanabilir? Dul kişiler çeyiz yardımı alabilir mi? Çeyiz yardımı parası nasıl alınır? Çeyiz yardımı ne kadardır? Çeyiz yardımı geri ödenir mi? Çeyiz yardımı ile ilgili olarak merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:25
2020 Çeyiz Yardımı Ne Kadar, Para Almak İçin Şartları Neler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeyiz yardımı, devlet tarafından evlenmek isteyen çiftlerin evin araç ve gereç giderlerinde kullanması adına oluşturduğu yardım paketidir. Bu paket sadece kadınlar için hazırlanmıştır ve erkeklerin bu çeyiz yardımından faydalanması mümkün değildir. Devletin çeyiz yardımı için belirlediği sayı 9 bin TL’dir. Fakat bu çeyiz yardımı evlenmek isteyen her çifte verilen bir yardım paketi değildir. Çeyizden yararlanmak isteyen kız çocuğunun yetim ya da öksüz olması ilk şarttır.

Çeyiz Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Çeyiz yardımından yararlanabilecek kişi kız olmak zorundadır. Annesi ya da babası olmasa bile kişi erkek ise bu paketten yararlanamamaktadır. Ayrıca kız çocuğunun bu paketten yararlanabilmesi için Yetim Aylığını da düzenli olarak devletten alması gerekmektedir. Yetim Aylığı bağlanmamış kız çocukları bu paketten yararlanamaz. Fakat kız çocuğu, işten ayrılmış ise yetim aylığı almadığı takdirde çeyiz yardımından yararlanabilmektedir. Çeyiz yardımından faydalanmak isteyen kız çocuğu, Yetim Aylığını evlenirken de almaya devam etmelidir. Çeyiz yardımından faydalanmak isteyen kız çocuğunun sağlaması gereken şartlar şunlardır:

  • Anne ya da babasının vefat etmesi,
  • Yetim Aylığından evlenme sürecine kadar yararlanmaya devam etmesi,
  • İş yerinden ayrılmış olması,
  • Kız çocuğunun dul olmaması, yani yapacağı birinci evlilik olması,
  • SSK ya da Bağ-Kurdan faydalanabiliyorsa, SGK Merkez Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’nden başvuru yapması.

Dul Kişiler Çeyiz Yardımı Alabilir Mi?

Dul kişiler çeyiz yardımından faydalanamamaktadırlar. Kız çocuğu sadece ilk evliliği esnasında çeyiz yardımından faydalanma hakkına sahiptir. Kişinin anne ya da babası vefat etmiş olsa bile 2. ve daha sonraki hiçbir evliliğinde çeyiz yardımından faydalanamamaktadır. Çeyiz yardımından kişi yalnızca bir defa faydalanabilmektedir.

Çeyiz Yardımı Parası Nasıl Alınır?

Çeyiz yardımı almak isteyen kişi, gereken şartları sağlamış olsa bile evlendiğinde önce mutlaka başvuru yapmalıdır. Devlet çeyiz yardımını ancak şartları sağlayan kişinin başvuru yapması halinde vermektedir. Evlenen kişinin çeyiz yardımına başvurma süresi evlendikten sonra 5 yıl sürmektedir. Evlilik sonrası gelen 5 yıl içerisinde çeyiz yardımı için başvuru yapmayan kişi çeyiz yardımı hakkını tamamen kaybeder ve bir daha böyle bir yardımdan yararlanamaz.

Kişinin çeyiz parası yardımı için başvuru yapması gerekmektedir. Kişinin SGK Merkez Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne çeyiz parası başvuru dilekçesi (Evlenme Ödeneği Talep Dilekçesi) vermelidir. Kişinin evliliği nüfus cüzdanına ve kütüğüne geçirilmediyse, başvuru yapan kişiden evlilik cüzdanı talep edilir. Evliliği kütüğe geçen kişinin evlilik cüzdanını başvuru için yanında götürmesine gerek yoktur.

Çeyiz Yardımı Ne kadardır?

Çeyiz yardımı kız çocuğunun annesi ya da babasının olmaması durumunda verilen evlilik yardımıdır. Bu yardım kişinin aldığı Yetim Aylığına göre belirlenmektedir. Kişinin yetim aylığının iki yıl ile çarpıldığında çıkan sonuç temel alınarak çeyiz yardımı verilir. Örnek olarak, 800 TL Yetim Aylığı alan kız çocuğunun, alacağı çeyiz yardımı parası 19 bin 200 TL’dir. Bu yardım parası kişinin aldığı Yetim Aylığına göre değişiklik göstermektedir. Çeyiz yardımı parası kişinin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde temin edilebilmesi adına peşin biçimde verilir.

Çeyiz Yardımı Geri Ödenir Mi?

Çeyiz yardımı, annesi ya da babası vefat eden kız çocuğuna destek olmak için verilmektedir. Devletin kız çocuğuna yaptığı bu yardımın geri ödemesi yoktur. Devlet, çeyiz yardımını durumu yerinde olmayan ya da evlilik için yeterli bütçeye sahip olmayan kız çocuklarının yuva kurmasına destek çıkmak için verilmektedir. Çalışmaya devam ettiği bir işi olmaması sebebiyle kız çocuğu evlenmekte zorluk çeker. Bu sebeple Devlet, çeyiz yardımını bazı şartların yerine getirilmesi sonucunda verir. Çeyiz yardımının hiçbir geri ödemesi de olamaz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP