DOLAR

32,5278

-0.07%
EURO

34,8479

-0.06%
ALTIN(gr)

2.427,33

-0,10%
BİST 100

%
Bitfinex Tether (USDT) ile Bitcoin Fiyatını Manipüle Etti İddiası

Bitfinex Tether (USDT) ile Bitcoin Fiyatını Manipüle Etti İddiası

Son birkaç aydır İnternette, Dijital Para Birimi Bağlantısı veya Dijital Para Birimi Emtiası, USDT ile ilgili ABD Doları tarafından gerçekten desteklenip desteklenmediğine ilişkin birçok tartışma gerçekleşti.  Dahası, spekülatörler, anonim Twitter kullanıcıları ve iyi araştırılmış raporlara göre Tether’in BTC’nin fiyatını bir yıl boyunca pompalaması dile getiriliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:26
Bitfinex Tether (USDT) ile Bitcoin Fiyatını Manipüle Etti İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son birkaç aydır İnternette, Dijital Para Birimi Bağlantısı veya Dijital Para Birimi Emtiası, USDT ile ilgili ABD Doları tarafından gerçekten desteklenip desteklenmediğine ilişkin birçok tartışma gerçekleşti. Dahası, spekülatörler, anonim Twitter kullanıcıları ve iyi araştırılmış raporlara göre Tether’in BTC’nin fiyatını bir yıl boyunca pompalaması dile getiriliyor. Bunlara rağmen, Groningen Üniversitesi’ndeki bir doktora öğrencisinin analizine göre yeni emtia teorisinin Bitcoin fiyatlarını pompalamasının imkansız olduğu belirtiliyor.

Sıfıra Yakın Görünüyor

İki gün önce Groningen Üniversitesi’nde ver bilimcisi olan Oleksandr Ivanov, Bitcoin fiyatlarının emtialar tarafından pompalandığı teorisine daha detaylı bir açıdan bakmak için İstatistiksel Bakış Açısı ortaya koydu. Birçok kişi Bitcoin’deki olağanüstü değer artışının emtia basımı ile alakalı olduğunu düşünmektedir. Emtialar sayesinde Bitcoin’in fiyatlarının pompalandığı ve böylelikle piyasaları ele geçirmesi sağlandığını düşünen kişilerce ortaya atılmış olan bu teoriyi savunanların sayısı da gitgide artış gösteriyor. The Tether Report adlı bir çalışma, USDT’lerin basıldığı zaman fiyatın daha yüksek seviyelere çıktığını ortaya koydu. Ancak Ivanov’un araştırmasına göre bu iki para birimi arasında bağlantı neredeyse sıfıra yakın gözüküyor.

Yalnızca Birkaç Uyuşma Var

Ivanov’un analizine göre, duruma istatistiksel olarak bakıldığında eğer Tether Teorisi doğruysa Bitcoin fiyatlarındaki değişim ile Tether miktarındaki değişimin birbirine uyması gerekiyor. Ancak Ivanov’un paylaştığı istatistiksel analiz diyagramında iki farklı öğenin değişim miktarlarındaki bağlantı neredeyse sıfıra yakın duruyor. Arada yalnızca birkaç nokta birbiri ile örtüşüyor.

İstisnai Değer Olarak Adlandırıldı

Ivanov bu çalışmasında Coinmarketcap’teki Bitcoin fiyatlarındaki değişim ve 2017’de değişim gösteren Tether miktarını kullandı. Bu veriler ile Bitcoin fiyatlarındaki günlük değişim ile Tether’in günlük geçiş sayısını hesapladı. Ardında da Bitcoin fiyatındaki yüzdesel değişim ile Tether’in günlük yüzdesel değişimini karşılaştırdı ve bu yüzdesel değişimlerin ortaklık oranı çoğunluk sıfır noktasında buluştu. Bazı noktaların diyagramın üst köşesinde kalması da istisnai değerler olarak adlandırıldı.

Bu çalışmaların sonucunda Tether ile Bitcoin arasındaki ilişki neredeyse sıfıra yakın çıkıyor. Ancak birkaç noktanın birbiriyle örtüştüğü gerçeğini de unutmamak gerek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP