Artık 3 Yıl Önce Emekli Olacaksınız! Yaşta İndirime Gidildi!

Artık 3 Yıl Önce Emekli Olacaksınız! Yaşta İndirime Gidildi!

ABONE OL
15 Ocak 2023 10:21
Artık 3 Yıl Önce Emekli Olacaksınız! Yaşta İndirime Gidildi!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

SGK çatısı altında çalışanların beklediği erken emeklilik konusunda çalışmalara devam ediliyor. SGK bu konuda çalışmalara devam ederken kurumdan gelen son haberle birçok çalışanın yüzü güldü. Buna göre SGK’nın belirlediği şartlara uyum gösteren çalışanlar erkenden emekli olabilecek. İşte detaylar..

Erken emekliliğe hak kazanabilecek 7 meslek grubu açıklandı. Su altında çalışanlar, emniyet ve MİT mensupları, itfaiyeciler, gazeteciler, madenciler, demir çelik işçileri, TSK görevlileri erken emeklilik için başvuruda bulunabilir. Bu meslek grupları kendi içlerinde de kollara ayrıldığından toplamda 43 meslek grubu yıpratıcı şartlarda çalışıyor. Yıpranma payı sisteminde çalışan kurum yıpranma payı sayesinde erken emekliliğin önünü açıyor. Yıpranma payı ile bu 7 meslek grubu için 60-180 gün arası yıpranma payı öngörülüyor. Eğer kişi prim gün sayılır konusunda engele takılmıyorsa yaş haddinden indirim bekliyorsa yıpranma payı vasıtasıyla erkenden emekli olabilecek. Planlanan erken süre 3 yıl olarak hesaplandı.

Her Kategori Farklı Değerlendirilecek

Kişiler tüm bu şartları sağladığında 3 yıl erken emekli olabilecekleri gibi 60-180 aralığını prim gün ödemesi yerine de saydırtabilir. Diğer kolaylıklar ise erkekler için askerlik borçlanması iken kadınlar için doğum borçlanması olarak tasarlanmış. Buna göre askerlik borçlanması sayesinde erkekler en az 1 en fazla 2 yıl olacak şekilde erken emekli olabilecek. Şart olaraksa askerlikten önce sigortalı olarak çalışıyor olma ve askerden döner dönmez sigortalı şekilde devam etme şartı aranıyor. Kadınlarsa doğum borçlanması ile maksimum düzeyde 6 yıl erken emekli olabilecek. Her çocuk için öngörülen süre ise 2 yıl.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)
  • Gül

    2000den sonra sigortalı olanlar yaş şartı kalkmalı yaş şartı istemiyoruz haydi 2000den sonra sigortalı olanlar secimi belirler bizlerde hakkımız olanı istiyoruz


HIZLI YORUM YAP