DOLAR

32,5738

0.16%
EURO

34,8948

0.63%
ALTIN(gr)

2.435,56

0,13%
BİST 100

%
ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (Sorgulama)

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (Sorgulama)

ÇKS belgesi sorgulamak, ücretini ödemek ya da çıkarmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:31
ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (Sorgulama)
1

BEĞENDİM

ABONE OL

ÇKS belgesine, diğer adıyla çiftçi kayıt sistemine üye olunduğunu gösteren belge ye sahip olmak zorunlu olmasa da gereklidir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçilerin kayıtlı olmaları ve faaliyetlerinin izlenebiliyor olması amacı ile bu şekilde bir veri tabanı oluşturmuştur. Kişilerin ne ekip ne biçtiğinin devlet tarafından biliniyor olması ülkenin tarım politikasının düzenlenmesi ve geliştirilmesi açısından önem arz eder.

Çiftçiler bu sisteme kayıtlı olmak zorunda değillerdir fakat herhangi bir bankadan ya da devletten, maddi bir destek almak isterlerse, o halde kayıt yaptırmaları zorunlu kılınmıştır. Tüzel kişiler de aynı şekilde özel kişi gibi çiftlik kayıt sistemine üye olabilir. Kişiler bu belgeyi edindikleri takdirde ilerleyen zamanlarda SGK 4b bendine tabi olmak kaydı ile emeklilik hakkından da yararlanabilirler.

Çiftlik kayıt belgesini 2018 yılı itibariyle çıkarabilmek için, kişiler onlardan istenen belgelerle birlikte, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurmalıdırlar. Elbette kimsenin bakanlığa gitme zorunluluğu yoktur. Kişiler, bakanlıkların il ve ilçelerdeki müdürlüklerine, yani kendilerine en yakın birimlere giderek, başvuruda bulunabilirler.

Çiftçilerden başvuru için istenen belgeler ise şu şekildedir;

  • Özel ya da tüzel kişi kimlik bilgileri
  • Çiftçiliğin icra edildiği alana dair tapu belgeleri,
  • Başvuru esnasında doldurulacak bir çiftçi kayıt formu,
  • Çiftçi olunduğunu kanıtlayan belge.

Bu belgeler, kişiler kendi tarlalarını değil, akrabalarının tarlalarını ya da kiraladıkları bir tarlayı ekiyor olduklarında değişkenlik gösterir. Istenen belgelerin tamamının muhtar tarafından onaylanmış olması gerekir.

Başvuru için gereken zaman dilimi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın o dönem içerisinde belirlediği süreye göre değişkenlik gösterir.

ÇKS Belgesi Ücreti Nedir?

Çiftçiler, bu üyelik sistemine dahil olmak için herhangi bir ücret ödemek durumunda değildir.

ÇKS Belgesi Nasıl Sorgulanır?

Çiftçiler ÇKS belgelerini sorgulamak istediklerinde e-DEVLET veri tabanına kimlik bilgileri ile giriş yaptıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı bölümüne tıklayarak, görecekleri Çiftçi Kayıt Sistemi kısmına ilerler ve bu şekilde kayıtlarını sorguluyor olabilirler. Bu belge; emeklilik ve devlet desteklerinden yararlanabilme imkanları dışında, çoğu bankanın yalnızca ÇKS belgesiyle kredi verdiği düşünüldüğünde de önem arz etmektedir.

Finans365.com ÖZel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP