DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Uber Uygulamasına Kesilen Cezalardan Yolcular Da Payını Aldı
  • Finans 365
  • Finans
  • Uber Uygulamasına Kesilen Cezalardan Yolcular Da Payını Aldı

Uber Uygulamasına Kesilen Cezalardan Yolcular Da Payını Aldı

Son günlerde gündemden düşmeyen Sarı taksi-Uber tartışmaları sürerken, Uber sürücüleri ve yolcuları Trafik denetleme Şube tarafından verilen cezalarla bir kez daha sarsıldı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:31
Uber Uygulamasına Kesilen Cezalardan Yolcular Da Payını Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trafik Denetim Şube Müdürlüğünün İstanbul’da faaliyet gösteren Uber ve benzeri korsan taksicilik uygulamalarına yönelik takibi sürüyor. Uber sürücülerine ceza kesilirken bu uygulamaları kullanmakta olan yolculara da cezai işlem uygulandığı bilgisi öğrenildi. Ocak ayından beri yürütülen denetimlerde günde ortalama 30 Uber aracına ceza kesiliyor.

Uygulamanın Yasal Boyutu

Karayolları Trafik Kanunu gereğince yapılmakta olan denetimler sonucu izin belgesi olmadan ticari faaliyette bulunan ya da bulundurduğu faaliyet belgesi dışında faaliyetler göstermekte olan sürücülere cezai işlem uygulanır. Belli belediye sınırları içinde izinsiz ve ruhsatsız ticari faaliyet yürütmenin 1.si 3 bin 6TL, 2.si 5 bin 10TL olmak üzere cezai işlem ücreti vardır.

Uber’e Kesilen Cezalar

Ocak ayından bu yana büyük çoğunluğu Uber uygulaması çalışanı olmak üzere korsan taşımacılık faaliyeti gösteren 2 bin 214 korsan sürücüye 3 bin 6TL para cezası kesildi.

Korsan Ulaşımda Yolculara Biçilen Pay

Korsan ulaşımın şoförleri ile birlikte bu uygulamaları kullanarak yolculuk yapanlara da ceza yağdı. İstanbul genelindeki denetimlerde 2 bin 321 korsan araç kullanan yolcuya 344 TL ceza kesildi.

Önceki Yıllarda Uygulanan Cezalar Caydırmaya Yetmedi

Trafik Denetim Şube Müdürlüğü geçtiğimiz yıl 4 bin 747 Uber uygulama sürücüsü ve uygulamayı kullanan 5 bin 3 yolcuya cezai işlem uygulamıştı. Bu cezai işlemler 2016 yılında ise 598 Uber uygulaması sürücüsü ve 614 yolcuya uygulanmıştı.

Vatandaşların Uber-Sarı Taksi Karşılaştırması

Tüm bu tartışma ve gündeme alınan konularda, ulaşımı kullanan yolcuların büyük çoğunluğu Uberin yasallaştırılmasını ve Uber tercih etme hakkının cezaya maruz bırakılmamasını istiyor. Uberin bir tercih olmasını ve bu uygulamanın yasallaştırılarak hizmete sunulmasını isteyen bir elektronik imza kampanyası başlatıldı. Vatandaşların taksi şoförleri hakkında şikâyetçi olduğu durumlar olması da Uber kullanmayı tercih etmeleri sebepleri arasında. Yağmurlu havalarda, trafik yoğunluğu olan bölgelere gitmede ve kısa mesafeli yolculuklarda çeşitli bahanelerle geri çevrilen yolcular bu mağduriyetleri Uber’de yaşamadığını dile getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP