DOLAR

32,3815

0.19%
EURO

35,0520

-0.14%
ALTIN(gr)

2.324,13

0,21%
BİST 100

%
IMF’nin Kapanış Raporu Açıklandı

IMF’nin Kapanış Raporu Açıklandı

IMF’nin 2018 kapanış raporuna göre Türkiye’nin ekonomik dinamiği 2016 yılında yavaşlamıştı. 2017 yılında ise bu durum uygun politikalar ve harici duruma bağlı olarak iyileşme göstermiştir. Türkiye ekonomisi aşırı ısınmanın bir sonucu olarak pozitif üretim açığı, enflasyonun hedeflenenin üzerinde olması ve cari işlemler açığı ile karşı karşıyadır.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:32
IMF’nin Kapanış Raporu Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu da Türkiye’yi değişen küresel şartlara maruz bırakmaktadır. Ayrıca, Türkiye ekonomisi bu şartlar karşısında kendini savunmakta güçlük çekmektedir. İç ve dış muvazenesizlikleri azaltmak için IMF bir takım önerilerde bulunmaktadır. Mali güvencenin temini, fiskal ve yarı fiskal yönetimin dikkatli bir şekilde yapılması, ortak şarta bağlı borçların yönetilmesi IMF’in önerileri arasında yer almaktadır. Makro ekonomide ihtiyatlı politikaların uygulanması ve hakkaniyetli bir şekilde ele alınması finansal istikrarın devamı için gerekmektedir. Yapısal reformlar hedeflenmeli ve ekonomik büyümenin temelini sağlamalaştıracak bir şekilde yürürlülüğe koyulmalıdır.

Raporda, son dönemde yaşanan gelişmelerle alakalı olarak 2017 yılındaki ekonomik büyümeye tekrardan değinilmiş ve 2018 yılı için de benzer bir tablo ile karşılaşacağı belirtilmiştir. Enflasyonun beklenenin üzerinde olması daha fazla politika uyarlamalarının gerekliliğine işaret etmektedir. Dış cari işlemler açığının gayri safi milli hasılanın yüzde beşini geçeceği öngörülmektedir. Risk alanlarına ilişkin olarak, dış şartların gözle görünür bir negatif değer aldığı belirtilmiştir.

Ekonomik potitika gündemine ilişkin sorunlar bağlamında makro ekonomideki ölçümleme problemine değinilmiştir. İtimat edilir yöntemler ile ekonomik büyümenin sürdürülmesi ve Türk ekonomisinin korunması, başarısızlık ihtimali olan riskleri azaltma ihtimaline sahiptir. Orta ve uzun vadede ekonomik büyümeyi hedefleyen reformlar, Türkiye’nin küresel bağlamda yeni yeni zuhur etmekte olan ekonomiler içerisindeki yerini belirlemekte ziyadesiyle yardımcı olacaktır.

Mali ve finansal sektör politikalar hususunda, enflasyonun dizginlenmesi başta gelen konulardan biridir. Mali konuda en can alıcı sorun, enflasyonu düzene sokmaktır. Son ölçümlere göre döviz borçlanması riskine de yer verilmiştir. Küçük ve orta çaplı işletmeler göz önünde bulundurulduğunda gelişmelerin olumlu olduğundan söz edilmektedir. Bunun dışında, otoritelerin Kredi Garanti Fonu hakkındaki kararı daha iyi hedefleri hoş karşılamaktadır. Fakat son olarak belirtmek gerekirse, makro ekonominin selameti için finansal istikrarın devam etmesinin gerekliliğinin altı bir kez daha çizilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP