DOLAR

32,5895

0.34%
EURO

34,8495

0.32%
ALTIN(gr)

2.499,73

0,63%
BİST 100

%
Finansal İstikrar Kurulu’ndan Bitcoin için Sevindiren Karar

Finansal İstikrar Kurulu’ndan Bitcoin için Sevindiren Karar

19 - 20 Mart tarihinde düzenlenecek G20 zirvesinde, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir araya gelen katılımcı ülkelerin maliyeden sorumlu bakanları ve merkez bankası yöneticilerinden Fransız ve Alman yetkililer, kripto para piyasasına yönelik bir yaklaşım düzenlenmesini öneriyorlar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:35
Finansal İstikrar Kurulu’ndan Bitcoin için Sevindiren Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya’dan katılan temsilciler de aynı şekilde uluslararası düzenlemelerin yapılması konusunda görüş bildireceklerini açıklamışlardı. Finansal teknolojiler konusunda politikalarını sürekli geliştiren Japonya, G20 zirvesinde tüm ülkelerin ortak bir karara varmasını teklif ediyor. Kripto para borsasına düzenleme getiren ilk ülkelerden olan Japonya’nın bir sonraki hedefinin uluslararası arenada uygulanabilecek, kripto paraların ticaretine yönelik politikaların düzenlenerek işlerlik kazandırılması olduğu görüldü.

Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Kararı

Edinilen bilgilere göre, kısa adı FSB, G20 toplantısının bir oluşumu olan Finansal İstikrar Kurulu, bazı ülkelerden gelen bitcoin ve benzeri kripto paralara yönelik yapılması istenen yasal düzenleme ve denetimleri kabul etmedi. Kurul tarafından yapılan açıklamada bu ret cevabının yanında kripto para piyasalarının izlenmesi için uluslararası düzeyde daha çok işbirliğine gerek duyulduğu belirtildi.

G20 zirvesi boyuca Buenos Aires’te katılımcı merkez bankası ve maliyeden sorumlu bakanlar ile buluşacak olan FSB Başkanı Mark Carney, hazırladığı mektubunda, yapılan ilk değerlendirmede, kripto paraların dünya ekonomisindeki finansal dengeyi bozmayacağını, herhangi bir risk taşımadığını ifade etti. Başkanın açıklaması resmi internet sitesi fsb.org üzerinden de yayınlandı.

Bitcoin fiyatı arttı

Bu haber üzerine bitcoin fiyatında yükseliş gözlendi. Kısa bir sürede yaklaşık olarak 600 dolar artarak, 8200 dolar seviyelerinden işlem görmeye başlayan kripto parayı, diğer koinler takip etti.

Carney’in yaptığı açıklamada kripto paraları risk olarak görmeyişlerinin nedeni olarak, bu piyasanın mevcut finansal sisteme nazaran ufak bir büyüklükte olması gösterildi. Kripto para piyasalarının en yüksek değerini aldığı dönemde bile dünya çapındaki gayri safi yurt içi hasılasının ancak %1’i kadar olduğu açıklandı.

FSB Başkanı, kripto paraların düşük hacimli olduğu, paranın yerini almadıklarını söyledi. Ayrıca reel ekonomi ve finans işlemleri üzerinde kısıtlı kullanımı olduklarına ve geri kalan finans piyasası ile zayıf bağlantıda olduğuna açıklamasında yer verdi. Yazılan bu mektup zirvede bu konuda yapılan duruşmalara baz teşkil ediyor. Amerika ve Japonya’da yapılan düzenlemelerin ilgi çekici olduğu ve yol gösterici mahiyette girişimler olduğu, bu atılan adımlardan başka bir düzenlemeye şu an için gerek olmadığı da mektupta belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP