DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Parayı Veren Emekliliği Kapıyor!

Parayı Veren Emekliliği Kapıyor!

Toplu para yatırarak emekli olabilmek de mümkün. Hangi şartlarda toplu ödeme yapılır? Kimler borçlanma yoluyla emekli olma hakkı kazanıyor? İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olmak mümkün mü? Ülkemizde işleyen Sosyal Güvenlik sistemi nereye kadar toplu ödeme kabul ediyor? İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:40
Parayı Veren Emekliliği Kapıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev hanımları ve Bağımsız Çalışanlar İsteğe Bağlı

İsteğe bağlı SSK ödemeleri ile özellikle ev hanımları veya bağımsız çalışan kişilerin emekli olmasını sağlamak mümkün. Tüm çalışanların en büyük hayali erken yaşta emekli olmak. Yaşını doldurduğu halde, prim günü eksik olan vatandaşlar için, eksik günlerini borçlanmaları halinde emekli olma imkanları bulunuyor.

SGK bünyesinde çalışan işçiler belli şartları sağlamaları durumunda erken emekli olmaları gündeme geliyor.

Ülkemiz sosyal güvence sisteminde toplu para ödeyerek emekli olma durumu ne yazık ki yok. Ancak bazı durumlarda buna imkan veren şartlar söz konusu.

Hangi Durumlarda Borçlanma Yapılır ve Toplu Ödeme Yapılır?

Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler ilgili yasalarda belirtilmiştir.

Kanunlar gereği kullanılan ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile sigortalı kadının, üç adet doğumu bulunuyorsa, doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde, çalışmamış olması şartıyla borçlanma talep edilen süreleri toplu ödeme ile satın alabiliyor.

Asker olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler toplu olarak ödeme talebi oluşturulabilinir.

Emekli sandığına tabi çalışanların, mevzuata göre ücretsiz izin süreleri borçlanılabiliyor.

Sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreler emeklilik borçlanması olarak kullanılabilinir.

Sigortalı olmadan, avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanabilir. Ancak meslek okullarında yapılan staj ve çıraklık süreleri borçlanılamıyor.

Grev ve lokavt durumunda geçen süreler borçlanabilinir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP