2023 Çocuk Parası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? PTT Çocuk Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2023 Çocuk Parası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? PTT Çocuk Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

ABONE OL
13 Aralık 2022 21:40
2023 Çocuk Parası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? PTT Çocuk Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuk Parası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? Ne Kadar Çocuk Parası Verilmektedir? Çocuk Parasını Nerelerden Alabilirim? Çocuk parası ile ilgili merak edilen sorulara cevaplar aradık. PTT çocuk parası sorgulama işlemi çocuk parası almaya hak kazanan kişilerin çocuk paralarını almak için veya çocuk parasının yatırılma durumunu öğrenmek için yapılmaktadır. Çocuk parası almaya hak kazanan kişiler çocuk paralarını PTT’ler aracılığı ile almaktadır. PTT şubelerinden çocuk paralarını almak için en yakın PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile gitmeniz durumunda tarafınıza sağlanmaktadır.

Çocuk Parası Nedir?

Çocuk parası doğum yapmış annelerin çocuk para için ilgili şubeleri başvurmaları halinde aile bütçesine ihtiyaçlarından dolayı sağlanan paradır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan çocuk parası aile nüfusuna katılan bebeklerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve annenin doğum sonrası ihtiyaçları için sağlanan yardımdır. Bakanlığın sağlamış olduğu yardımı almak için bakanlık birkaç koşul sunmaktadır. Bakanlığın belirttiği koşulları sağlamanız doğrultusunda çocuk parası alabilirsiniz.

Çocuk Parası Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çocuk parası almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine başvurmanız gerekmektedir. Başvuru yapmadan önce çocuk parası almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirttiği koşullar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olmak,
  • Yeni doğan çocuğun nüfus müdürlüğüne kayıt yaptırılması,
  • Doğum yapan annenin 2015 yılından sonra doğum yapmış olması gerekmektedir.

Belirtilen koşulların sağlanması durumunda çocuk parası için başvurabilirsiniz. Çocuk parası için başvurmak için yapmanız gerekenler şu şekilde belirtilmiştir:

  • Yeni doğan çocuğa nüfus müdürlüğü tarafından kimlik almanız gerekmektedir.
  • İlgili birimler tarafından verilen Doğum Yardım Başvuru Dilekçesini doldurmanız gerekmektedir.

Doldurduğunuz dilekçe ve istenen evraklar ile Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına veya Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Doğum yapan anne kamu çalışanı olması halinde çalışmış olduğu birime doğum yardımından yararlanmak istediğini ileterek doğum yardımı alması sağlanır.

Hangi Durumlarda Çocuk Parası Kesilmektedir?

Çocuk parasının kesilmesi belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde mümkündür. Çocuk parasının kesilmesi için gerçekleşmesi gereken durumlar şu şekilde belirtilmiştir:

  • Çocuğun resmi olarak evlenmesi durumunda,
  • Erkek veya kız çocuğunun 25 yaşını aşması durumunda,
  • Çocuğun çalışmaya başlaması durumunda,
  • Aile bireylerin boşanması durumunda çocuğun vekâleti olan tarafın çocuk parasını istememesi durumunda,
  • Çocuğun vefat etmesi durumunda çocuk parası yardımı kesilmektedir.

Ne Kadar Çocuk Parası Verilmektedir?

Çocuk yardımı ile ailelere ödenen ücret çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Çocuk sayısına göre belirlenen ücretler şu şekildedir:

  • Doğum yapan annenin ilk doğumu ise çocuk yardımı olarak 300 TL ödeneme yapılmaktadır.
  • Doğum yapan annenin ikinci doğumu ise çocuk yardımı olarak 400 TL ödeme sağlanmaktadır.
  • Doğrum yapan annenin üçüncü doğumu ise çocuk yardımı olarak 600 TL ödeme sağlanmaktadır.

Çocuk sayısına göre belirlenen çocuk yardımı ücretleri hakkında merak edilen diğer soru ise annenin ikiz bebek doğumu yapması durumunda ne olduğudur. Annenin ikiz bebek doğumu yapması durumunda eğer gerçekleştirilen durum ilk doğum ise 300 TL çocuk yardımı , ikinci doğumu ise 400 TL çocuk yardımı , üçüncü doğumu ise 600 TL çocuk yardımı ödemesi sağlanmaktadır. Verilen bilgi doğrultusunda çocuk yardımı çocuk sayısına değil annenin kaç kere doğum yapmış olması ile alakalıdır.

Çocuk Parasını Nerelerden Alabilirim

Çocuk parasını almanız için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödeme noktası PTT olarak belirlenmiştir. PTT şubelerine nüfus cüzdanınız ile giderek çocuk parasını almanız sağlanmaktadır. Çocuk parası için belirtilen tutarlar aylık olarak maaş şeklinde ödenmemektedir. Çocuk parası yardımı belirtilen tutarın bir defa ödenmesi ile sağlanmaktadır.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP