DOLAR

32,3315

0.24%
EURO

35,0829

-0.15%
ALTIN(gr)

2.295,90

0,82%
BİST 100

%
Gümüşhane’de Yaşanan Sel Felaketi HES’ ler Kaynaklı mı?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Gümüşhane’de Yaşanan Sel Felaketi HES’ ler Kaynaklı mı?

Gümüşhane’de Yaşanan Sel Felaketi HES’ ler Kaynaklı mı?

HES Projeleri Çevreyi Nasıl Etkiliyor? Geçtiğimiz hafta Karadeniz'de yaşanan sel felaketi sonrasında gözler çevre felaketlerine çevrildi. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:46
Gümüşhane’de Yaşanan Sel Felaketi HES’ ler Kaynaklı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sadece Giresun’da 38 adet HES ( Hidroelektrik Santrali ) bulunuyor. Öncelikle olarak HES nedir bunu anlamalıyız. Ülkemizde elektrik enerjisi üretmek amacıyla kurulan “nehir tipi tesisler”e kısaca HES deniliyor. HES ve baraj projeleri için ağaçların kesilerek bölgenin heyelana açık hale getirilmesi, derelerin akış rejiminin bozularak sel riskinin artırılması yaşanan felaketin nedenlerini açıklamaya yetiyor.

Çevreye karşı bu kadar yok edici olmak her zaman felaketleri beraberinde getirir. Karadeniz mevsimsel yağışlar bakımından oldukça zengindir. Bununla birlikte doğanın tahribatı, çarpık yapılaşmaya verilen izinler can ve mal kayıplarının artmasına zemin hazırlıyor. Yağış miktarının mevsim normalleri üzerinde olmasıyla birlikte, baraj kapaklarının kontrolsüz açılması, baraj duvarlarının yıkılması felaketi beraberinde getirmiştir.

HES ( Hidroelektrik Santrali ) kurulumları yapılırken mutlaka ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirmesi ) raporları alınmalı ve bölgenin arazi yapısı, kentsel yapılaşması incelenmelidir. Bu afetlerin yaşanmaması adına yapılacak bu girişimler sonucunda oluşan fizibilite ile çalışmalar hayata geçirilebilir.

Artık çevre karşıtı yatırım ve planlamalar değil, çevreye uyumlu çalışmaların hazırlanması gerekir. Ancak bu şekilde Afetlerin önüne geçebiliriz. Gümüşhane’de yaşanan sel bir doğal afet değildir. bundan sonra yaşanmaması için bölgede yer alan bütün HES lerin ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirmesi )raporları değerlendirilmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP