DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Dünya Bu Kış Üşüyecek! Türkiye’de Kış Nasıl Olacak?

Dünya Bu Kış Üşüyecek! Türkiye’de Kış Nasıl Olacak?

Dünyada enerji krizi patlak vermek üzere. Birçok ülke doğalgaz, petrol ve benzeri enerji alanlarında sıkıntı yaşarken Türkiye yapmış olduğu uzun süreli anlaşmalarla biraz daha avantajlı konumda. Dünya soğuk bir kış yaşayacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:47
Dünya Bu Kış Üşüyecek! Türkiye’de Kış Nasıl Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji piyasasında meydana gelen kriz, başta doğalgaz olmak üzere kömür ve elektrik fiyatlarını arttırmaya devam ediyor. Bazı dünya devletlerinde yeterli enerji bulunamadığı için üretim faaliyetlerine ara verilmeye başlandı. Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre ise ocak ve şubat aylarından itibaren başlamak üzere nisan ve mayıs aylarına kadar enerji piyasasında girdi olarak kullanılan faktörlerin maliyetinde artış yaşanmaya devam edecek. Enerji piyasasında meydana gelen bu fiyat dalgalanmalarının durması ve daha sonrasında ise fiyatların artmaya devam etmesine bağlı bir şekilde tüketicilerin enerji maliyetlerinin artış göstermesi ile önümüzdeki kış aylarında pek çok ülkede doğalgaz ile elektrik kesintilerinin yaşanması bekleniyor.

2021 senesinin kış ayları, dünya enerji piyasaları açısından her zamankinden oldukça zorlu geçecek. Geçen hafta enerji fiyatlarında meydana gelen rekor seviyedeki dalgalanmalar, elektrikte meydana gelen kesintiler ve dünya devletlerinin enerji içindeki sorunlara dair bütün dünyadan gelen haberler, bu durumun en önemli işaretleridir. Dünya enerji piyasasına hakim olan uzmanların bu konudaki ortak fikirleri ise asıl tehlikenin, havaların soğumasıyla beraber enerji piyasasına yansıması şeklinde düşünüyor. Özellikle de kuraklık devam ederse o zaman alarm zilleri çalacaktır.

Arz Yetmiyor

Dünya ekonomi devlerinden Çin, üretim faaliyetlerini yerine getirmede problemler yaşamaya başladı. Bunun sebebi ise enerji talebine karşın arz piyasasında meydana gelen yetersizlik durumudur. Çin’in Avustralya’dan yeteri kadar kömür alamayıp ABD ve Rusya’ya yönelmesi daha çok doğalgaz kullanmasına sebep oluyor. Doğalgaz fiyatlarının metreküp başına artış göstermesi ise Çin gibi bir dünya ekonomi devletinin üretim mekanizmalarının durmasına sebep oluyor.

Türkiye’nin Durumu Nedir? 

Duruma bakıldığında dünya devletleri, enerji girdilerinin tedarik edilmesinde problem yaşasa da, Türkiye’nin 2026 senesine kadar devam edecek olan uzun dönemli doğalgaz alım anlaşmaları halen varlığını koruyor. Gerçekleştirilen bu antlaşmalar aracılığı ile Türkiye’nin enerji hususunda kısmen dahi olsa eli güçlü konumda. Bu sayede, Türkiye’nin doğalgaz fiyatlarında meydana gelecek artışlardan çok fazla etkilenmemesi bekleniyor.

Doğalgaza yapılan %15”lik zam oranı, mikro açıdan vatandaşları etkileyebilir. Ancak sanayi bazında kullanılmakta olan doğalgaz zamları, üretimi aksatmayacak ya da girişimcileri fazla zorlamayacak şekilde yansıtılıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP