DOLAR

32,4787

-0.19%
EURO

34,9235

0.24%
ALTIN(gr)

2.432,67

0,41%
BİST 100

%
Gıda fiyatlarındaki artışın önüne bu yöntemle geçilecek! İşte yeni yöntem
  • Finans 365
  • Gündem
  • Gıda fiyatlarındaki artışın önüne bu yöntemle geçilecek! İşte yeni yöntem

Gıda fiyatlarındaki artışın önüne bu yöntemle geçilecek! İşte yeni yöntem

Gıda fiyatlarında yaşanan hızlı ve kontrolsüz yükselişlerin ardından bir dizi önlemler uygulamaya konuldu. Zincir marketlerin sürekli kontrol altına alınmasının yanında yeni bir yöntemin daha hayata geçirileceği konuşuluyor. İşte o yeni yöntem ile ilgili detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:47
Gıda fiyatlarındaki artışın önüne bu yöntemle geçilecek! İşte yeni yöntem
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesinde, sebze ile meyvelerin soğuk zincir ile taşınması suretiyle zayiatın minimum seviyeye getirilmesi önem taşırken bu uygulamanın, Türkiye’de yaygınlaştırılması açısından gerekli adımlar atılıyor. Soğuk zincir gıda tedarik süreci içerisinde yaşamsal rol üstleniyor. Soğuk zincir, çıkışı  yapıldığı noktadan son tüketiciye kadar bozulabilir kategorisinde bulunan mamullerin kalitesinin korunması başta olmak üzere güvenliğinin uygun bir şekilde devam ettirilmesi açısından sıcaklığının yönetilmesini sağlıyor.

Özellikle de bozulabilir kategorisinde bulunan ürünlerin doğru bir sıcaklık değerinde saklanması gerekir. Aksi takdirde üründe dokusal bozulmalar, renk bozulmalarına aynı zamanda morarma ve mikrobiyel büyümeye sebep olabiliyor. Soğuk zincirin muhafaza edilmesinin gıda fiyatları üzerinde etkisi vardır. Başlangıçtan itibaren son tüketiciye kadar bozulabilir ürünlerin güvenlik risklerini yönetme olanağı sağlayan faktörlerden biri olan Soğuk zincir, söz konusu ürünlerde meydana gelecek çeşitli kalite kazanmalarını minimalize etmeye manasında da oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Ticaret Bakanlığı tarafından son zamanlarda yürütülen çalışmalara göre, yaş meyve ile sebzelerin yalıtımlı gereçler ile taşınmasına ve soğuk hava depolarının belgelendirilmesine yönelik çeşitli iş ve işlemleri yayımlanan tebliğ hususunda belirtilmiş olan kriterleri ile yatıyor. Her iki mevzuat bağlamında da, araç ile ekipmanların belgelendirme ile muayenelerine açısından yetkilendirildi. Bu hususta, bozulabilir gıdaların uluslararası taşımacılığında kullanılacak olan yaklaşık 3 bin aracın ATP belgelendirme süreci tamamlandı.

Bozulabilir Ürünlerin Satışları Soğutuculu Reyonlarda Yapılacak 

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, işaretlenen ürünlerin imalat yerinden itibaren başlamak suretiyle soğutularak muhafaza sıcaklığına ulaştırılması ile bu sıcaklığın son tüketiciye gelene kadar geçen bütün aşamalarda korunması gerektiği açıklanmıştır. Bu bağlamda ahududu, böğürtlen, dut, kayısı, incir, çilek, üzüm ile vişnenin de aralarında bulunduğu 26 meyve bulunuyor. Bu ürünler oturma işlemleri gerçekleştirdikten sonra palet kullanımına uygun frigorifik araçlar ile taşınacak. 

26 Meyve Grubunun Taşınmasında Tenteli Araç kullanılacak 

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’ın yapmış olduğu açıklamalara göre, “sebze ve meyvelerin, tazeliklerni koruması açısından belirli ısıda korunması ve bu şekilde taşınması gerektiği açıklandı.” Soğuk zincirin korunmasının, sebze ile meyve de % 20’ler i bulan zayi oranının azaltılmasının da oldukça büyük bir önem taşıdığı vurgulandı. Özellikle de meyve çeşitleri de soğuk zincirin dışına bak çıkılmasının zayi oranlarında artış meydana getirdiğine dikkat çeken tavşan, “tarladan çıkan ürün hiç vakit kaybetmeden bir serin depoya alınmalı, toplandığı yer de ön soğutma gerçekleştirilmeli ve oradan da frigorifik adı verilen araçlar ile nakliye edilmeli.

Soğuk zincir başta olmak üzere tente uygulamaları ile bozulabilir kategorisinde bulunan ürünlerin ısılarının korunması ve böylelikle ürünlerin bozulmasının önüne geçilebilir.

Bu tip muhafaza işlemlerinin yerine getirilmesi sayesinde bozulabilir ürünler kategorisinde yer alan ürünlerin, bozulmalarının önüne geçilerek piyasada meydana gelen fahiş fiyatların önüne geçilebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP