Emekli maaşını artırmak mümkün mü? Bunları yaparsanız yüksek emekli maaşı alabilirsiniz

Emekli maaşını artırmak mümkün mü? Bunları yaparsanız yüksek emekli maaşı alabilirsiniz

Hayat koşullarının giderek zorlaştığı günümüzde rahat bir emeklilik sürebilmek için emekli maaşının yüksek oluşu önemli bir konu. Emekli olmuş olanlar ve emekliliği yakın olanlar emekli maaşını artırmanın, yüksek emekli maaşı almanın yollarını araştırıyor. Bunları yaparak yüksek emekli maaşı alabilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:48
Emekli maaşını artırmak mümkün mü? Bunları yaparsanız yüksek emekli maaşı alabilirsiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilerin, yüksek maaş almalarının koşullu, çalışırken yüksek prim ödeme ile mümkün olabiliyor. Çalışılan dönem açısından üç ayrı hesap gerçekleştiriliyor. Özellikle de 2000 senesi öncesinde yüksek kazanç ile daha fazla çalışanlar daha fazla avantaj sahibi olabiliyor. Her çalışan kişinin, hayalini kurduğu şey, yüksek aylık ile emekli olmaktır. Emekli maaşları hesaplanırken, 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplanıyor. Her dönem açısından kazançlar değişik uygulamalar ile günümüze kadar güncelleniyor ve aylık bağlama oranı ile çarpıldıktan sonra ortaya bir hesap çıkıyor.

1. Dönem Hesaplama

2000 senesi ve öncesindeki dönem baz alındığında aylık bağlama oranları çok daha yüksek bir şekilde uygulanır. Burada esas olan ise kazanca göre %70’i bulacak olan rakamın çarpan olarak kullanılmasıdır. Yani, bu dönem içerisinde yüksek kazanç bildirdikten sonra çalışma, fazla olanlar açısından emekli maaşı da yükselir.

2. Dönem Hesaplama

2000 ile 2008 seneleri arasında ise maaş bağlanma oranları biraz daha düşük bir periyotta seyrederken, şimdi de gösterge sisteminin yerine gelişme hızı devreye sokularak bir hesaplama aracı tahsis ediliyor. Yıllık kazanç, büyüme hızı gibi çeşitli güncellemelerde kullanılmaktadır. Maaş bağlama oranı ise %60’lara  kadar inebiliyor.

3.Dönem Hesaplama

2008 senesinin 10. Ayından itibaren ise maaş bağlama oranları düşüş gösterirken, maaş güncellemesinde gelişme ile ilgili hızın rakamsal olarak %30’u dikkate alınır, enflasyon burada devreye giriyor.

Maaş bağlama oranı ise %40’lara kadar uygulanabiliyor. Bu üç hesaplama oranı toplandıktan sonra çalışan kişinin, emekli maaşı ortaya çıkıyor.

Aylığın Artırılması Nasıl Yapılır?

Emeklinin alacağı maaşı ortaya çıkaran en önemli unsur, alınan brüt ücrettir. Gerçek ücretlerin bordroya yansıması doğru bir şekilde sağlanmalı. Emekli maaşını yalnızca alınan ücret belirlemiyor. Aynı zamanda emekli olan kişiye nakit olarak düzenli bir şekilde ödenen tüm ücretler buna ilave ediliyor.

Emekli Aylığını Artıran Unsurlar Nelerdir?

  • Çalışma süresi, 

  • Prim süresi, 

  • Prime esas kazanç

Bu unsurlar, bir vatandaşın, emekli olduktan sonra her ay alacağı maaş miktarını belirleyen en önemli faktörlerdir. Yani işin mantığı aslında kişinin, SSK’lı bir şekilde çalışırken daha fazla SSK primi ödemesini gerçekleştirmesi ve bunun neticesinde ise emekli olduktan sonra daha yüksek bir aylık kazanmaya hak kazanmaktır. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP