DOLAR

32,5856

0.3%
EURO

34,7141

-0.15%
ALTIN(gr)

2.520,74

1,48%
BİST 100

%
2022 Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak? Yeni Asgari Ücret Kaç Lira Olacak?
  • Finans 365
  • Finans
  • 2022 Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak? Yeni Asgari Ücret Kaç Lira Olacak?

2022 Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak? Yeni Asgari Ücret Kaç Lira Olacak?

Türkiye'de asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşın merak içerisinde beklediği asgari ücret zammı için temaslar kısa süre içerisinde başlayacak. Asgari ücret ile faaliyet gösteren vatandaşlar ile işverenlerin yanı sıra aynı zamanda özel sektörde faaliyet gösterenler de asgari ücreti ne kadar olacağını yakından takip etmeye başladı. "2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak?" Yeni asgari ücret zammı ile ilgili yapılacak olan çalışmalar nelerdir? İşte tüm bu soruların cevapları

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:48
2022 Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak? Yeni Asgari Ücret Kaç Lira Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşın merak içerisinde beklediği asgari ücret zammı için temaslar kısa süre içerisinde başlayacak. Asgari ücret ile faaliyet gösteren vatandaşlar ile işverenlerin yanı sıra aynı zamanda özel sektörde faaliyet gösterenler de asgari ücreti ne kadar olacağını yakından takip etmeye başladı. 2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak?” Yeni asgari ücret zammı ile ilgili yapılacak olan çalışmalar nelerdir? İşte tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası bu makalede sizleri bekliyor.

Türkiye’de 7 milyon asgari ücretli çalışıyor. Bu vatandaşları oldukça yakından etkileyen 2022 asgari ücret zammı ile ilgili ilk haberler yavaş yavaş gelmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, ‘çalışanların yaşamlarını düzenleyecek bir sonuç elde edilmesi hususunda faaliyet göstereceğiz’ şeklindeki açıklaması ile beraber yeni asgari ücret rakamı şimdiden merak edilmeye başlandı.

7 milyon vatandaşın gelirini, işsizlik maaşını, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ile ilgili parasını belirleyen asgari ücret, tespit komisyonunun toplanması ile beraber zam pazarlığına başlayacak.

Kasım ayının sonlarına doğru ve aralık ayı başından itibaren asgari ücretin tespiti açısından çalışmalar başlayacak. Asgari ücret tespit komisyonu, işçi ve işveren ile kamu temsilcileri ile değişik zamanlarda bir araya gelecek ve işçilerin alacakları en az ücreti konuşmak amacıyla toplanacak.

Covid-19 Pandemisinin Etkisi Görüldü

Geçtiğimiz sene (2020) asgari ücret görüşmeleri ile ilgili çalışmalar yapılırken, pandemi koşulları da göz önüne alınmış ve yine aynı şekilde %21,56 oranında bir artış yapılarak en düşük brüt ücretin 3577 tl’ye ulaşması sağlanmıştı ve yine aynı şekilde artık asgari ücretin tespit edilmesi ile ilgili çalışmalara kısa süre içerisinde başlanacak ve net asgari ücret ise bu sene 2825 TL olarak uygulandı. Yani işverene ‘bu rakamdan daha az bir maaş veremezsin’ şeklinde bir talimat veriliyor. Fakat genellikle ‘bunu vereceksin’ anlaşıldığı için ya da  gizli işsizlik diye tabir ettiğim maaşı asgari ücretten gösterdikten sonra geriye kalan kısmını elden vermeyi uyguladığın için çalışanların %40 ve yakını asgari ücret ile çalışıyormuş gibi kayıtlara geçiyor. Konunun bir örnek dahilinde anlatılmasında fayda olacaktır ki; 5 bin TL maaş ile çalışan bir kişinin, asgari ücret rakamı olan 2825 TL’yi normal sistem üzerinden ya da ATM’den alması ve 5 bin TL’ye geri kalan kısmını ise elden verilmesi gibi bir durum söz konusu olduğu için normal şartlar altında 5 bin TL maaş ile çalışan vatandaşın bile asgari ücret ile çalışıyormuş gibi bir durumu ortaya çıkarması söz konusu olabiliyor. İşte bu sene gerçekleştirilecek asgari ücret tespit komisyonu çalışmaları içerisinde bu durumunda ele alınması bekleniyor.

2022 Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?

Gerek Merkez Bankası‘nın piyasa katılımcıları anketine bakıldığında gerekse de orta vadeli programa  bakıldığında sene sonunda enflasyonun %16 civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu rakamdan yola çıkıldığı takdirde şimdiye kadar işlenen bütün formül ile asgari ücret artışı ise %5 ile 6 puan üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP