TKDK’dan 2 Milyon TL Destek Aldı Hayatı Değişti

TKDK’dan 2 Milyon TL Destek Aldı Hayatı Değişti

TKDK bir üreticinin daha hayallerini gerçeğe dönüştürmesinde öncülük yaptı. Manisa TKDK'dan aldıkları 2 milyon 748 bin liralık destek ile modern bir çiftlik kuran aile bölgede istihdam yaratmaya başladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:48
TKDK’dan 2 Milyon TL Destek Aldı Hayatı Değişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle pandemi sonrası tarım ve hayvancılığa ilginin zirve yaptığı şu günlerde geçmişten bir başarı hikayesi.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde uzun yıllar hayvancılıkla uğraşan aile, TKDK’dan 1 milyon 400 bin lirası hibe, 2 milyon 748 bin liralık destek alarak kurdukları modern çiftlikte süt, peynir ve yoğurt üretiyor. Çiftlik sahibi Tekatan: “Hayalimizde modern bir çiftlik kurmak vardı. Kendi imkanlarımızla bu kadar yüksek yatırım yapma imkanımız yoktu. Sonunda buna TKDK’nın verdiği destekle ulaştık. Şu an günde ortalama 3 ton süt üretiyoruz.

Mütevazi çiftliklerinde yıllardır geleneksel yöntemlerle büyükbaş hayvancılık yapan Manisalı aile, devlet desteğiyle kurdukları modern tesiste günlük 3 ton süt üretim kapasitesine ulaştı.

Akhisar ilçesine bağlı Eroğlu Mahallesi’nde yaşayan Tekatan ailesinin hayvancılık geçmişi 1970’li yıllara dayanıyor. O tarihte evin süt ihtiyacını karşılamak için bir inek satın alan aile daha sonraki yıllarda hayvan sayısını 10’a çıkartarak elde ettikleri sütü satmaya başladı.

2000 yılından itibaren hayvan sayısını artırmak için çabalayan ailenin hayatı, 2015 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldıkları 1 milyon 400 bin lirası hibe, 2 milyon 748 bin liralık destekle değişti.

Umut Tekatan ve kardeşleri, aldıkları bu destekle 75 bin metrekare alana, içinde halen 120 büyükbaş hayvanın bulunduğu son teknolojiyle donatılmış modern bir çiftlik kurdu.

Sağımhane, yem depoları, gübre havuzları, süt soğutma ve süt sağım odası makineleri gibi tüm modern imkanların kullanıldığı çiftlikte günde ortalama 3 ton süt üretiliyor.

Yaklaşık 50 kişiye de iş imkanı sağlayan Tekatan ailesi, sütün yanı sıra yoğurt, peynir ve lor üretiyor.

Umut Tekatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TKDK’ye sunduğu projenin kabul edilmesiyle hayvancılığı çok daha profesyonel yapmaya başladıklarını söyledi.

Tekatan, şöyle konuştu:

Hayvancılıkla uğraşan bir aileden geliyoruz. Dedem ilk önce ailenin süt ihtiyacını karşılamak amacıyla bir inek alıyor. Daha sonraki yıllarda bu bir işe dönüşüyor. 2000’li yıllara kadar çok amatörce yapılan bir iş var. O günün şartları öyle tabii. Daha sonra bizler bu işi yürütmeye başladık. Hayvan sayısını ve süt üretimini artırmaya çalıştık. Hayalimizde modern bir çiftlik kurmak vardı. Kendi imkanlarımızla bu kadar yüksek yatırım yapma imkanımız yoktu. Sonunda buna TKDK’nın verdiği destekle ulaştık. Şu an günde ortalama 3 ton süt üretiyoruz.

Tekatan, ürünlerini kendi mağazalarının yanı sıra şarküteri ve zincir marketlere pazarladıklarını da sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP