Yüzbinlerce Esnaf, Çiftçiye Müjde! Devlet, Alacağından Vazgeçti
  • Finans 365
  • Aktüel
  • Yüzbinlerce Esnaf, Çiftçiye Müjde! Devlet, Alacağından Vazgeçti

Yüzbinlerce Esnaf, Çiftçiye Müjde! Devlet, Alacağından Vazgeçti

Esnaf, çiftçi yüz binlerce vatandaşı kapsıyor! Devlet, o paraları almaktan vaz geçiyor. Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere temel vergi kanunlarından kapsamlı düzenlemeler içeren 65 maddelik paket, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:49
Yüzbinlerce Esnaf, Çiftçiye Müjde! Devlet, Alacağından Vazgeçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın onay vermesi ile yürürlüğe girecek. Bu yasaya göre kazançları ‘Basit usulde’ kabul edilen mükellefler, gelir vergisinden muaf tutulacak. Küçük esnaf, senelik beyanname vermeyecek. Diğer gelirler Dolayısıyla beyanname verilmesi durumunda bu elde edilmiş kazançlar, beyannameye dahil edilmeyecek. Böylece devlet, basit usulde faaliyet gösteren esnafa yönelik toplamda 235 milyon tl’lik vergi gelirinden vazgeçti. Devletten, çiftçilikle uğraşan vatandaşlara yapılan destek ödemelerinden gelir kesintisi artık olmayacak. Kamu kurumları tarafından tarımsal destekler üzerinden gerçekleştirilen kesintiler, çiftçiye iade edilecek. Bu nedenle üreticinin yetkili vergi dairesine başvuru yapması ve dava açmaması ile açılmış davadan vazgeçmesi gerekecek. Bu hususta idare tarafından açılmış davalarda sürdürülmeyecek.

Sanal Vergi Dairesi Düzenlemesi

Vergi işlemlerinin uzaktan takip edilmesine yön verecek ve kırtasiye ile bürokrasiyi azaltmak amacıyla elektronik ortamda işlem hacmi genişletilecek. Fiziki ortamlardan bağımsız bir şekilde oluşturulacak elektronik ortamda Vergi Dairesi kurulmasına izin verilecek. Elektronik vergi daireleri, fiziki dairenin ayrı bir şubesi olarak yetkilendirilecek. Böylelikle kayıtlı mükellefler, bütün iş ve işlemlerini elektronik ortamlarda gerçekleştirebilecek.

Daha Az Nakit

Kayıtlı ekonomiyi teşvik etmek ve daha sonrasında ise nakit kullanımının azaltılması teşvik etmek amacıyla vergiden muaf tutulan esnaftan yapılan hizmet ya da mal alımlarından belgesi, gider pusulasının yerine geçecek. Bu nedenledir ki belgenin banka, ödeme kuruluşları ile PTT aracılığı ile düzenlemesi gerekecek. Vergiden muaf tutulan esnaf açısından düzenlenen gider pusulası fatura hükmünde olacak. Esnafın, Diğer taraftan gider pusulası düzenlemesine gerek kalmayacak artık.

Karavanlar İçin Vergi Eşitliği Uygulaması

Teknik ve fiziksel özelliklerine göre değişik gümrük tarifesinde bulunan ATV, UTV gibi araç tiplerinden aynı oranda vergi alınmasına karar verildi. Diğer taraftan motor silindir hacmine göre ÖTV matrahına göre değişik oranlarda vergilendirilen motorlu karavanlar yine aynı şekilde tek oran üzerinden vergilendirilecek.

Çifte Vergiye İptal Düzenlemesi

Varlık yönetimi firmalarına 5 sene süreyle uygulanmakta olan damga vergisi, harç ile istisnası devamlı hale getirildi. Çifte vergilendirme uygulamalardan kaçınmak maksadıyla başvuru koşulları genişletildi. Mükellefler, çifte vergilendirmeye yönelik ‘kuvvetli emareler bulunduğu’ iddiası ile Gelir İdaresi başkanlığına başvuru yapabilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP