TCMB’nin Ne Kadar Rezervi Var? Tıkla Gelsin! 

TCMB’nin Ne Kadar Rezervi Var? Tıkla Gelsin! 

Edinilen bir son dakika haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 2021 senesinin son enflasyon rakamlarını açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:50
TCMB’nin Ne Kadar Rezervi Var? Tıkla Gelsin! 
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Başkan Kavcıoğlu, “gıda fiyatlarının enflasyon rakamları üzerindeki belirleyici etkisi bütün dünyada önemini halen korumaktadır. Gıda fiyatlarındaki bu artışı Türkiye’de de görmek mümkündür.” Dedi.

 

TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu, “ödemeler dengesindeki meydana gelen oluşumların Merkez Bankası‘nın uluslararası rezervler üzerinde olumlu bir şekilde etkilerini görüyoruz, son zamanlarda istikrarlı bir artış gözlemliyoruz.  TCMB rezervleri 126 milyar dolar seviyesine yükselmiş bulunmakta.” Dedi.

 

2021 sene sonu enflasyon rakamları ile ilgili tahminlerinin yüzde 18,4 olduğunu açıklayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu, “politika faizlerinde yapmış olduğumuz aşağı eğimli düzeltme açısından sene sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Para Politikaları Kurulu tarafından değerlendirilmiştir.” Şeklinde ifadeler kullandı.

 

2021 sene sonu enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu, 3. enflasyon raporunda, 2021 sene sonu beklenen enflasyon beklentisini  %14.1 olduğunu söyledi.

 

Gerçekleştirilen en son 2 para politikaları Kurulu toplantısında 300 baz puan faiz indirimi gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemeleri ise piyasalar tarafından yakından takip edilmeye başlandı. Başkan Kavcıoğlu’ nun yapmış olduğu sunumda ön plana çıkan açıklamalardan satır başları ise şöyle:

Global Büyüme Tahminleri 

 

Almanya ve ABD başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde büyüme tahminleri aşağı yönlü bir şekilde seyrederken, İtalya ve Rusya’da ise yukarı yönlü bir şekilde büyüme gerçekleşti. Küresel bazda fiyat endekslerinde gerileme olurken, gerek imalat gerekse de hizmet piyasaları açısından 650 eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam edildi. 

 

Ekonomide Salgın Etkisine Vurgu Yapıldı 

 

Küresel ekonomik çalışmalarda ilk yarıda meydana gelen toparlanmaya rağmen, yakın dönem içerisinde açıklanmakta olan güven endeksleri koronavirüsü salgını etkisi ile beraber gerilemeye başladı. Salgında yeni varyantlar, küresel ekonomi çalışma üzerinde aşağı yönlü bir hareketi canlı tutmakta. En fazla ihracat yapılan ülkelerin bazılarında büyüme beklentisi aşağı doğru çekildi. 

 

Enflasyona Genel Bakış

 

Küresel enflasyonda meydana gelen yükselişin, enflasyon ile ilgili beklentileri ve uluslararası piyasalar üzerindeki yansımaları merkez bankaları aracılığı ile takip ediliyor. Uluslararası ölçekte ise tüketici ve üretici fiyatlarında artış gözlemleniyor. Gelişim göstermekte olan ülkelerin birçoğunda enflasyon beklentileri hedeflenen rakamların üzerinde seyrediyor. Enflasyonun 2022 senesinin sonunda hedeflere yaklaşacağını düşünülüyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP