DOLAR

32,5676

0.13%
EURO

34,9230

0.66%
ALTIN(gr)

2.432,21

-0,01%
BİST 100

%
Borsa İstanbul, O Şirketlerin Hisselerine Tedbir Koydu!
  • Finans 365
  • Borsa
  • Borsa İstanbul, O Şirketlerin Hisselerine Tedbir Koydu!

Borsa İstanbul, O Şirketlerin Hisselerine Tedbir Koydu!

Sermaye Piyasası Kurulu, gerekli görmüş olduğu hallerde borsa İstanbul'da işlem görmekte olan bazı hisse senetleri, belirli ya da belirsiz süreli olacak şekilde brüt takas uygulamasına dahil eder. Brüt takas kavramı ile brüt takasın nasıl uygulandığı pek çok yatırımcı tarafından net bir şekilde bilinmemektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
Borsa İstanbul, O Şirketlerin Hisselerine Tedbir Koydu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa İstanbul tarafından hisselerinin işlemlerine tedbir kararı uygulanan şirketlerden birincisi Pamel Elektrik. Borsa İstanbul Anonim Şirketi piyasalarda uygulanmakta olan gözetim tedbirleri yönergesinin 5 ve 6. Maddelerinde yer alan hükümler bağlamında, tedbir yönetim sistemi kapsamında, piyasasında meydana gelen işlemler sebebiyle Pamel Yenilebilir Enerji Elektrik Üretim AŞ. paylarında 2 Kasım 2021 tarihinden itibaren 1 aylık süre ile mevcut ‘kredili işlem yasağı’ uygulamasına ek olarak ‘açığa satış yasağı’ ve ’emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması’ önleyici tedbirleri uygulanacaktır.

Hisselere ilişkin tedbirin uygulanacağı son tarih ise 1 Aralık 2021 tarihi olarak açıklandı.

Tedbir Konulan Diğer Şirket İse Makine Takım Sanayi ‘MAKTK’

 Borsa İstanbul Anonim Şirketi piyasalarında uygulanmakta olan Gözetim Tedbirleri Yönergesi 25 ve 6. Maddelerinde yer alan hükümler bağlamında, yeni bir yönetim sistemi kapsamında  meydana gelen işlemler sebebiyle Makina takım Endüstrisi A.Ş (MAKT) paylarında 2 Kasım 2021 tarihinden uygulanmak şartıyla 1 aylık süre şeklinde mevcut açığa satış yasağı ilave olarak ‘kredili işlem yasağı’ ve ‘brüt takas’ önleyici tedbirleri uygulanacaktır. Yine aynı şekilde uygulanacak son tarih 1 Aralık 2021 tarihi olarak açıklandı.

 Diğer taraftan yönergenin 5. Maddesi bağlamında Makina Takım Endüstrisi AŞ. paylarının piyasasında yönergenin 6. Maddesinde belirtilmiş olan işlemler ve emirler sebebiyle aşağıda isimleri de belirtilmiş olan yatırımcılar ile ilgili borsanın pay piyasasındaki emir ve işlemlerine yönelik olarak 2 Kasım 2021 tarihinden başlamak şartıyla 3 ay süreyle ‘açığa satış ve kredili işlem yasağı’, ‘brüt takas’ ile ‘internetten emir iletilmesinin kısıtlanması’ önleyici tedbirleri uygulanacaktır

Yatırımcının adı ve soyadı İdris bakar 360 163 53 sicil numaralı, Tahsin çakı 271 137 58 numaralı, Cevdet Aktaş 355 705 29 sicil numaralı

 Bu şahıslar hakkında tedbirin uygulanacağı son tarih 1 Aralık 2022 tarihi olarak açıklanmıştır.

 Brüt Takas Ne Demektir?

Brüt takas, Sermaye Piyasası Kurulu aracılığı ile belirlenmiş bazı şartlara göre seçilmiş bazı hisse senetlerinin takas işlemlerine ilişkin olarak gerçekleştirilen farklı bir uygulama demektir. Borsa İstanbul, Takasbank ile Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ ile işbirliği şeklinde yürütmüş olduğu, yatırımcıları korumaya ilişkin çeşitli faaliyetler bağlamında başlattığı brüt takas uygulaması, bir tür bir niteliğini taşıyor. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP