DOLAR

32,5909

0.35%
EURO

34,8301

0.26%
ALTIN(gr)

2.495,74

0,47%
BİST 100

%
Fiyat Hareketliliği Yaşayan O Hisselere Borsa İstanbul Tedbir Koydu
  • Finans 365
  • Borsa
  • Fiyat Hareketliliği Yaşayan O Hisselere Borsa İstanbul Tedbir Koydu

Fiyat Hareketliliği Yaşayan O Hisselere Borsa İstanbul Tedbir Koydu

Son zamanlarda oldukça hareketli bir fiyat politikası yaşayan hisselere Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı. Peki hangi hisseler? Uygulanan tedbirler neler? Detaylar haberimizde…  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
Fiyat Hareketliliği Yaşayan O Hisselere Borsa İstanbul Tedbir Koydu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa İstanbul tarafından ilk tedbir kararı alınan hisse ERBOSAN. ERBOSAN, son günlerde oldukça hareketli günler yaşıyor. Erbosan, çok kısa süre içerisinde 80 TL’den 140 TL’YE geldi. 

 Gelen tedbir kararının detayları ise şöyle:

Borsa İstanbul AŞ piyasasında uygulanmakta olan Gözetim Tedbirleri Yönergesinin 5 ve 6. Maddelerindeki hükümler bağlamında, yönetim sistemi adı altında, piyasasında gerçekleşmekte olan işlemler sebebiyle Erbosan (Erciyas Boru Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) Erbos payı’nda 5 Kasım 2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle geçerli olmak şartı ile “açığa satış yasağı” tedbirine ek olarak “kredili işlem yasağı” önleyici tedbir kararı alınacaktır. Erbosan şirketinin hisselerine tedbirin son uygulamma tarihi 3 Aralık 2021 olarak açıklanmıştır.

 Borsa İstanbul Tarafından Tedbir Konulan Diğer Hisse Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ

 Erbosan şirketine benzer bir biçimde bu hisseye de benzer tedbir kararı uygulandı. Borsa İstanbul AŞ piyasa alanında uygulanmakta olan geçici tedbir yönergesinin 5 ve 6. Maddelerindeki hükümler ile ilişkili olarak, tedbir yönetim sistemi adı altında, piyasasında gerçekleşmekte olan işlemler sebebiyle Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ hakkında 5 Kasım 2021 tarihinden geçerli olmak şartı ile 1 ay süreyle mevcut ‘açığa satış yasağı’ yasağına ek olarak ‘kredili işlem yasağı’ önleyici tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir. Bu uygulanacağı son tarih ise 3 Aralık 2021 olarak açıklanmıştır.

 Açığa Satış Ne Demek?

 Bir kişinin ya da bir kurumun sahip olmadığı fakat satış işlemlerini kendisinin yaptıktan sonra fiyatının inmesini beklediği hisse senedini satmaya açığa satış denir. 

 Gerçekte sahip olunmayan ancak satışı yapıldıktan sonra fiyatının düşmesi beklenen hisse senedini satmak anlamına gelen açığa satış uygulaması, satışa yönelik takas uygulamasının ödünç alınmış olan sermaye piyasası gereçleri ile yerine getirilmesi olarak da gerçekleştirilmesi mümkündür.

 Açığa satış yasağı Tedbiri ne demek?

 Açığa satış yasağı bir borsa tarafından getirilmesi durumunda yasağın uygulandığı şirketin yukarıda da ayrıntıları ile anlatıldığı gibi açığa satış işlemlerinin belirli bir zaman dilimi içerisinde yapmasına getirilen kısıtlaması. 

 Hisseye Etki Eden Kredili İşlem Yasağı Ne Demek? 

 2021 senesi içerisinde Borsa İstanbul yatırımcılarının çok büyük kazançlar elde etmesinden sonra Borsa İstanbul’a çok yoğun bir ilgi gösterildi. Değişik yatırım gereçlerindeki yatırımlarını Borsa İstanbul’a aktarmış olan kişiler ya da kurumlar, elde etmiş oldukları kazançlarını katlamak istiyor. Bu süreç içerisinde açığa satış ile kredili işlem gibi pek çok teknik kavram ile karşılaşmak zorunda olan yatırımcılar; bilgi edinmek amacıyla çeşitli araştırmalar içerisine giriyor. Kredili işlem yasağı tanımlaması bu haberde yapılacaktır.

 Kredili İşlem Yasağı Ne Demek? 

  SPK, hisse senetlerinin değerinde çok büyük fiyat dalgalanmalarının oluşmasını engellemek ve bunu belirli bir seviyede tutabilmek maksadı ile, gerek gördüğü hallerde, bazı hisse senetlerinde kredili işlemlerin yapılmasını engeller. Bu uygulamaya kredili işlem yasağı denir. .

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP