DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
TCMB’den Kritik Dolar Ve Altın Kararı!

TCMB’den Kritik Dolar Ve Altın Kararı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından son dakika dolar ve altın kararı! Merkez Bankası'nın almış olduğu bu karara göre; döviz bazında mevduat ile katılım fonlarına uygulanmakta olan zorunlu karşılık oranları, bütün vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı. Diğer taraftan TL zorunlu karşılıkların standart altın türünden tesis edilmesi avantajı ise üst limiti de yine aynı şekilde %15’ten %10’a indirildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:52
TCMB’den Kritik Dolar Ve Altın Kararı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

  Merkez Bankası‘nın arzlarını artırmak amacıyla almış olduğu bu kritik karar ile her banka müşterilerinin 100 dolarlık mevduatının 25 doları artık bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kasasında tutulacak. Alınan son dakika haberine göre; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası zorunlu karşılık ile ilgili tebliğinde yapmış olduğu değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, döviz türünden mevduat ile katılım fonlarına uygulanmakta olan zorunlu karşılık oranları, bütün vade dilimlerinde 200 baz puan kadar artırıldı. Diğer taraftan Türk Lirası zorunlu karşılıkları ile aynı şekilde standart altın türünden tesis edilmesi avantajı ise üst limiti de %15’ten %10’a indirildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın rezervlerini artırmak amacıyla almış olduğu bu kritik karar ile beraber, her banka müşterilerinin 100 dolarlık mevduatlarının 25 doları artık bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da tutulacak.

Yapılan bu değişiklik sonucunda vadesi, ihbarlı ya da bir seneye kadar bütün vadelerde mevduat katılım fonu hesapları açısından zorunlu karşılık oranı ise %25 olarak hesaplandı. Söz konusu oran, 1 sene ve daha uzun vadeler için ise %19 olarak açıklandı. Zorunlu karşılık oranları ise kıymetli maden hesaplarında vadesi, ihbarlı ve 1 seneye kadar bütün maddeler açısından %24 oranından %26 oranına, 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise %1 20 oranında %22 oranında yükseltilmiş oldu.

 Müstakrizlerin fonları bağlamında yabancı para ile günlükler açısından zorunlu karşılık oranı ise 200 baz puan artırımına gidilerek %25 oranına çıkarıldı. Yabancı para diğer yükümlülükler açısından zorunlu karşılık oranlarında ise değişiklik yapılmadı. Alınmış olan bu karar ile beraber TL cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık olarak 7,4 milyar TL yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık olarak 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artış göstermesi öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yönelik yapmış olduğu değişiklikler, 28 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Gerçekleştirilen bu değişiklik neticesinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasını yabancı para yükümlülükler açısından zorunlu karşılık oranları Merkez Bankası’nın sitesinde ilan edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP